Viernes, 24 de Febrero de 2012

El pacient del cor artificial va morir per una arítmia

L'autòpsia demostra que el dispositiu mecànic implantat no va fallar

DAVID GUERRERO ·24/02/2012 - 06:57h

"Una malaurada casualitat", en paraules dels metges, va fer que Eufemio García, el primer pacient de Catalunya amb un cor artificial que podia fer vida normal, morís a casa seva l'endemà de la presentació pública del seu cas.

L'autòpsia i l'estudi del dispositiu que portava implantat el pacient apunten a un seguit d'arítmies amb elevat potencial letal com la causa de la seva mort. "És una mort natural derivada de les patologies que tenia el pacient, no s'ha detectat cap relació amb el cor artificial", apunten els resultats de les investigacions realitzades durant les últimes hores.

Els metges creuenque la defunció només va ser "unamalaurada casualitat"

El cap de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital de Bellvitge, Nicolás Manito, va voler donar ahir explicacions sobre la mort del pacient. A més del cor artificial, portava implantat des del 2009 un dispositiu anitiarítmic, una mena de petit desfibril·lador intern, que servia per revertir elèctricament una arítmia.

L'aparell havia estat revisat el gener d'aquest any i funcionava correctament. Havia corregit amb anterioritat diverses arítmies, però aquest cop el pacient va patir una "tempesta arítmica", en paraules del doctor Manito, que "no va poder ser controlada malgrat les descàrregues successives del dispositiu per evitar-ho".

Manito va negar taxativament que la implantació del cor artificial tingués cap relació amb la mort i va destacar que "la turbina i el dispositiu del cor artificial estaven perfectes, no registraven cap mal funcionament".

El responsable de l'equip de Bellvitge diu que no s'aturarà el programa engegat

De fet, l'anàlisi dels registres dels aparells demostra que el cor artificial va continuar funcionant correctament, tot i que per si mateix no era capaç de poder mantenir amb vida el pacient, ja que era un aparell de suport per bombar sang, no un substitut total del cor.

L'avenç mèdic que suposava el cor artificial de l'Eufemio va ser presentat davant la premsa dilluns passat. Portava implantat l'innovador aparell des del 19 de novembre i feia vida normal des del 5 de gener, quan va ser donat d'alta. Els controls setmanals i el postoperatori no havien registrat cap problema.

Menys de 24 hores després de la presentació va morir de manera sobtada a casa seva després d'una llarga jornada atenent els mitjans de comunicació i sotmès a una gran pressió. Des de l'Hospital de Bellvitge descarten que tingués res a veure amb l'esgotadora jornada i ressalten que només va ser una "malaurada coincidència".

Tot i que el seu rostre mostrava tristesa i certa decepció, Nicolás Manito va voler destacar el bon nivell de vida que va tenir durant el temps que va portar el dispositiu aquest expolicia local de 57 anys i veí de Castellar del Vallès. "No ha escrit un llibre, però li hem allargat la vida tres mesos i ha pogut fer coses durant aquest temps que d'una altra manera li hauria estat impossible", va justificar el doctor, recordant que Eufemio García va aconseguir dormir estirat i sortir a passejar sense dificultats després de molts mesos sense poder fer-ho, coses que abans no era capaç de fer.

Satisfacció per la feina

El cap de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital de Bellvitge es va mostrar satisfet de tota la feina prèvia que els va portar a implantar el cor artificial, i va assegurar: "Tornaríem a repetir la mateixa actitud i les indicacions si poguéssim començar de nou".

El doctor Manito va reiterar ahir els mateixos arguments que pronunciava dilluns, amb Eufemio García encara viu al seu costat: "Els trasplantaments aniran a la baixa, són una opció molt limitada i els cors artificials seran el futur en molts casos".

El cardiòleg responsable de l'implant es va comprometre a continuar treballant en aquesta línia en detriment dels trasplantaments i va descartar que l'alt cost del cor artificial, uns 100.000 euros, hagi d'aturar el progrés. Arreu del món més de 5.000 persones ja porten aquests dispositius.