Martes, 21 de Febrero de 2012

El PSC acusa Artur Mas de cedir el poder al PP de Rajoy

Els socialistes congelen el diàleg bilateral i anuncien el llançament de la seva proposta federal' de pacte fiscal

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS ·21/02/2012 - 08:02h

El PSC va acusar ahir Artur Mas d'haver-se lliurat al PP de Mariano Rajoy i d'haver propiciat un escenari en què Alícia Sánchez-Cama­cho "exerceix cada vegada més de consellera en cap". La pujada de to del primer partit de l'oposició va ser oficiada personalment pel primer secretari, Pere Navarro, que va posar fi a la seva pròpia estratègia de mà estesa amb la congelació de la comissió bilateral creada amb CiU per explorar acords.

L'executiva del PSC va consumar ahir la "suspensió" de la línia de diàleg oberta després del congrés del partit, dinamitada pels acords entre CiU i el PP en el doble front del Congrés dels Diputats i el Parlament. Navarro va justificar la postura pel contrasentit d'explorar pactes amb CiU mentre el Govern està compromès fins a les celles amb el PP.

Pere Navarro afirma que Alícia Sánchez-Camacho exerceix de consellera en cap

En un intent per prendre la iniciativa, Navarro va anunciar també una conferència pública el pròxim dia 29 al Col·legi de Periodistes per exposar i clarificar "d'una vegada" la posició del PSC sobre el pacte fiscal. De moment, el partit ha presentat esmena a la totalitat del projecte de consultes populars aprovat pel Govern, que Navarro va descriure com una eina feta a la mida dels plans de CiU.

El dirigent del PSC va comparèixer en solitari per instar Mas a explicar si hi ha o no un acord estratègic "cada vegada més visible" amb el Govern del PP i restaurar les condicions que permetin "acords multilaterals" per fer front a la crisi econòmica i l'atur. "No és una ruptura, sinó suspensió", va aclarir el primer secretari, que va dir exposar la síntesi de les diferents posicions debatudes en la direcció del PSC.

Rajoy és més Mas que Mas

El dirigent socialista insta el Govern a desmentir o explicar el pacte estratègic

"El president de Catalunya sembla cada dia més Rajoy que Mas", va improvisar Navarro, que va acusar el líder de CiU d'haver-se deixat "robar el timó" pel "PP més centralista i més de dretes" i d'haver "lliurat el Govern de Catalunya a Alícia Sánchez-Camacho, el Govern del PP i Mariano Rajoy ".Tot i no donar per tancat el diàleg bilateral a través de la inoperant "comissió 4x4", Navarro va carregar contra el pacte entre CiU i PP, que va assimilar com a coparticipants d'"una idea de l'economia i la societat molt de dretes". El primer secretari del PSC va al·legar que el que es presentaven com a "acords puntuals" s'ha visualitzat en la pràctica com un acord estratègic que ha derivat en el suport entusiasta de CiU al pla d'ajust i la reforma laboral del Govern Rajoy. "La bilateralitat entre CiU i PP és el que no convé a Catalunya", va rei­terar Navarro, que s'ha referit a la "clàusula secreta" dels pressupostos que faculta el PP català per fiscalitzar el seu compliment.

Alícia no ho sabia

Alícia Sánchez-Camacho va tornar ahir mateix a escenificar el seu poder en exigir "explicacions serioses" al Govern sobre l'anunci de la retallada del 3% dels sous públics, decisió que va dir desconèixer. La dirigent popular va declarar que CiU hauria d'haver informat d'aquesta rebaixa salarial durant les negociacions del pressupost.

Pere Navarro, que va destacar la implicació dels dirigents del PSC en les mobilitzacions de diumenge contra la política de retallades, va respondre als constants requeriments de Mas sobre el pacte fiscal. El dirigent socialista va refusar detallar la fórmula que exposarà en la seva conferència, però va citar les línies mestres del disseny federal inspirat en el model alemany. "S'ha de garantir la justícia en el repartiment i l'aplicació de la solidaritat", va afirmar Navarro, que es va declarar partidari de la "clau de la caixa compartida".

El missatge de Duran

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, es va anticipar als fets amb un missatge de factura pròpia. "Una legislatura que ha començat amb acords amb el PP no necessàriament ha d'acabar amb acords amb aquest partit", va declarar de forma enigmàtica. El dirigent democristià va anar fins i tot més enllà: "I farem tot el possible perquè no acabi d'aquesta forma".

"La legislatura és llarga i hi ha voluntat de mà estesa amb altres forces, entre elles el PSC", va afirmar després de la reunió de la direcció de la federació nacionalista. Duran i Lleida va assegurar que lamentaria que el PSC trenqui amb aquesta dinàmica, però va afegir que la federació "no se sent responsable", malgrat haver pactat dos pressupostos amb el PP, així com la llei òmnibus que reforma l'estructura de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).