Jueves, 9 de Febrero de 2012

El PP no descarta votar a favor dels comptes

El PSC assumeix que el Govern i els conservadors es tornaran a entendre

ALBERT MARTÍN VIDAL ·09/02/2012 - 07:52h

En els moments més recordats de la campanya de Carme Chacón a les eleccions generals del passat mes de novembre, la dirigent socialista va declamar uns versos de Pimpinela i va arribar a entonar l'inici del bolero Somos novios per fer broma amb la relació CiU-PP. Passats tres mesos, el PSC sembla carregar-se de nous arguments.

Les negociacions al Parlament entre els dos partits de la dreta es van allargar des de les nou del matí d'ahir i durant tot el dia. En aquesta primera trobada es van reunir Jordi Turull, Ramon Espadaler i el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, mentre que per part del PP hi van ser presents Enric Millo, Jordi Cornet i José Antonio Coto. És a dir, els homes forts de la presidenta dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, i del president de la Generalitat, Artur Mas. En principi, aquesta cita, que es va allargar durant gairebé tres hores, va servir per discutir sobre el cànon de l'aigua. Aquest és el principal tema pendent que queda entre dues formacions que aquesta setmana ja han pactat ajornar la taxa turística i reformar el copagament farmacèutic.

Les negociacions tracten ara les esmenes sobre noves taxes

Els populars exigeixen a CiU que els ciutadans coneguin quant els pujarà el rebut de l'aigua amb l'aplicació del cànon, així com que l'augment de preu d'aquest subministrament per al consumidor no sigui "desmesurat", segons van explicar fonts del PP. CiU es mostrava escèptica que es pugui arribar a acords abans de la votació d'avui en la comissió d'Economia. Les negociacions seguien ahir a la nit. En cas que no hi hagi acord, el tema cuejarà fins al ple de la setmana vinent, quan s'han de votar definitivament els comptes d'enguany

Durant la tarda es van seguir produint reunions bilaterals amb quatre diputats de cada partit, que s'han repartit els altres temes pendents d'acordar: les noves taxes introduïdes per CiU en les seves esmenes per compensar els diners que la Generalitat deixarà de recaptar per l'acord amb el PP, així com els darrers matisos de la taxa turística i el cobrament per recepta farmacèutica.

Els grups del Parlament descartaven ahir que el PP pugui executar alguna de les amenaces que ha llançat a CiU després de la inesperada bateria de taxes proposades per CiU en la seva autoesmena als pressupostos. Per part del PSC, Rocío Martínez-Sampere va titllar aquest rush negociador de "mala comèdia" amb final previsible, ja que entre els dos partits hi ha, al seu entendre, "una coalició de Govern per la via dels fets". En roda de premsa al Parlament, la diputada va afirmar que "per molt que escenifiquin" desacords en certs punts de la negociació, nacionalistes i populars "s'entenen", i la conseqüència d'això és que "els ciutadans estan pagant més perquè el país vagi pitjor".

El PP vol que els ciutadans sàpiguen quant pagaran de més per l'aigua

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va recordar que "res s'assembla més a la dreta espanyola que la dreta catalana", i va assenyalar que la bateria de noves taxes plantejades ahir per CiU prova que hi ha alternatives a la retallada.

Per part d'ERC, Pere Aragonès va denunciar que els acords entre PP i CiU "augmenten la injustícia social", perquè "per satisfer el PP, CiU proposa noves taxes de caràcter universal" que compensaran els ingressos que no es percebran per les modificacions en les taxes turística i farmacèutica.

Els càlculs del PP

Martínez-Sampere parla d'una "coalició de Govern per la via dels fets"

Però tot i que no hi ha dubtes sobre el paper protagonista que tindrà el PP en els comptes del 2012 com ja va fer amb els del 2011 hi ha més dubtes sobre el sentit del vot dels populars al Parlament.

El partit d'Alícia Sánchez-Camacho ha passat anys somiant a poder abandonar la clandestinitat del Parlament i res simbolitzaria millor el seu adéu a la trinxera que un vot favorable al pressupost. Però fonts parlamentàries creuen que ni a CiU ni al PP els convé que s'expliciti tant la seva coincidència en matèria econòmica.

Tot i que encara falten tres anys per les properes eleccions, a la federació nacionalista hi ha la prevenció de mirar de prendre distància amb el PP per no distanciar-se dels seus votants nacionalistes. També al PP hi ha prudència en aquest sentit, i recorden que decidiran sense mirar al passat: "CiU va votar a favor de les mesures de Rajoy però també va votar contra la seva investidura".