Jueves, 9 de Febrero de 2012

L'oposició acusa CiU de pactar la "contrareforma" amb el PP

La remodelació del sistema audiovisual públic i el pacte sobre els pressupostos consoliden l'aliança conservadora

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS ·09/02/2012 - 07:56h

CiU i el PP català ultimen al Parlament el "pacte de ferro" que culminarà la seva doble aliança sobre els pressupostos del 2012, per una banda, i la remodelació de l'entramat institucional del sistema audiovisual públic de Catalunya, per l'altra. L'oposició va coincidir ahir a presentar el nou disseny polític de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) com a expressió de la "contrareforma" impulsada pel front conservador consolidat a la cambra catalana.

A l'espera que en els pròxims dies quedin tancats els darrers fronts de negociació, el dens ple de la setmana vinent donarà llum definitivament a la nova majoria sorgida del dipòsit a termini acordat per Artur Mas a Mariano Rajoy. El pacte per la revisió de l'actual composició i les regles de joc dels òrgans de govern de la CCMA, que s'afeigeix a la forta retallada dels recursos públics de la televisió i la ràdio de Catalunya, és un fet gens menor que obrirà una etapa molt incerta en un dels grans pilars del procés de normalització iniciat als anys vuitanta.

Els antics socis del Tripartit denuncien el retorn del control polític a la CCMA

Retorn al passat

ERC, principal aliat de CiU en qüestions nacionals, no ha dubtat a qualificar la reforma de la Corpo com una "castanya corcada" del Govern, al qual ha recordat el paper crucial de Jordi Pujol en el naixement de TV3 el 1983 amb el suport del Parlament. Gairebé 30 anys després, CiU ha pactat amb el PP un nou esquema de poder contestat per la resta de grups parlamentaris. L'oposició denuncia el risc d'un retorn a la governamentalització dels òrgans de gestió i d'afebliment de la funció social de la televisió i la ràdio públiques de Catalunya. Els antics socis del Tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA) van coincidir ahir a acusar CiU de tirar per terra tota la feina per desgovernamentalitzar els mitjans públics que van atribuir a l'anterior Govern d'esquerres.

Tal com es va acordar en el tràmit inicial de ponència, la comissió encarregada de dictaminar la cinquena llei òmnibus del Govern va ratificar un text que, entre altres coses, consagra la reducció progressiva de la publicitat als mitjans públics. En el cas concret de Catalunya Ràdio estableix explícitament com a objectiu últim la seva desaparició total.

ERC afirma que la reforma del sector audiovisual es una "castanya corcada"

Repartiment de quotes

La reforma exprés impulsada pel Govern modifica el nombre i la composició del consell de govern de la CCMA i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), que reduiran els seus membres de 12 i 10, respectivament, fins a sis. El projecte inicial preveia només cinc membres, però l'ampliació a sis arrodoneix l'operació i permet donar entrada al PP sense modificar la quota de presència del grup del Govern i del primer partit de l'oposició.

Pel que fa al Consell Assessor de la CCMA, CiU ha acceptat finalment que passi de 14 a 16 membres i que s'incorpori la veu dels treballadors de forma preceptiva. La modificació té en aquest cas l'aval de la resta de grups parlamentaris. També s'ha acordat que el president del CAC sigui escollit pel Parlament en lloc del Govern, com havia reclamat el sector professional.

El ponent socialista Joan Ferran, la diputada ecosocialista Dolors Camats i el republicà Carmel Mòdol han coincidit a denunciar la "contrareforma" impulsada per CiU i PP. Concretament, denuncien el canvi del sistema de majories, ja que a partir d'ara només caldran dos grups parlamentaris, en lloc de tres, per proposar els sis membres de la CCMA i del CAC. Les crítiques se centren de manera especial en la introducció del nou sistema d'elecció per majoria absoluta en l'elecció dels seus membres, en cas de no arribar al llistó dels dos terços de la cambra. CiU i PP podran ser autosuficients.

En defensa dels dos terços

El diputat Joan Ferran ha denunciat que el Govern aprofita l'argument de l'austeritat per "laminar l'esperit inicial" del consens forjat en els darrers anys. El ponent del PSC ha dit que el partit defensarà al ple algunes esmenes per tornar a les majories qualificades a l'hora de proposar els membres del consell de govern de la CCMA, entre altres punts. "Si no es fa així, hi ha una regressió a una etapa no volguda sobre el tractament dels mitjans públics; estem pels dos terços", va insistir.

La portaveu ecosocialista Dolors Camats ha responsabilitzat CiU d'enterrar l'esforç de desgovernamentalització dels mitjans públics amb la complicitat del PP. "Des del 1999 estem seguint una tendència i avui s'aprova una contrareforma que va en sentit contrari", va argumentar. Camats va recriminar als dos grups haver rebutjat la proposta de reducció de sous dels membres del CAC i de la CCMA. "Els sous no es retallen, les cadires sí", va dir la diputada, que critica la manca de pluralitat.

Una llei instrumental

El grup d'ERC tampoc amaga el seu disgust davant la reforma impulsada entre el CiU i PP. El diputat Carmel Mòdol va recordar que el seu grup no va signar l'informe de la ponència i fins i tot la va abandonar per mostrar la seva discrepància. "A ulls d'ERC, aquesta llei és una castanya, però des del punt de vista nacional és una castanya corcada", va declarar. Segons Mòdol, la nova normativa no és més que una "llei instrumental al servei d'un Govern que ha buscat un aliat per trencar el consens dels darrers anys".

La posició d'ERC és compartida amb escreix per Solidaritat. El diputat Toni Strubell va acusar CiU d'estar sotmesa al PP en acceptar retallar "la principal arma de cohesió social del país". El president de SI també va denunciar que la supressió de la publicitat respon "a una maniobra per afavorir un grup de comunicació privat i molt amic del Govern".