Martes, 7 de Febrero de 2012

Balagueró i Maíllo es reparteixen els Gaudí

LÍDIA PENELO ·07/02/2012 - 07:18h

Si Mientras duermes va ser la gran oblidada de la darrera edició dels premis Goya, en la gala dels premis Gaudí, celebrada ahir a Barcelona, l'Acadèmia del Cinema Català va distingir la cinta de Jaume Balagueró amb sis guardons. Entre ells el de millor director i millor pel·lícula en llengua no catalana, i els premis al guió, muntatge, protagonista masculí i so.

El porter obsessionat amb amargar la vida dels seus veïns, interpretat per Luis Tosar, ja compta amb el reconeixement del públic a la taquilla la cinta ha funcionat molt bé, i ara també té el dels acadèmics catalans. L'equip d'aquest thriller inquietant, i que desperta recels entre els espectadors més aprensius, ahir va viure una nit rodona.

Luis Tosar, millor protagonista masculí, i Verónica Echegui, millor actriu

Ciència-ficció catalana

Igual de rodona va ser per a tots aquells que han fet possible Eva, el drama de ciència-ficció que ha demostrat que no només es poden fer pel·lícules de robots als Estats Units. L'opera prima de Kike Maíllo (Barcelona, 1975) va ser la segona producció més premiada de la convocatòria. La cinta de Maíllo va merèixer el guardó a la millor pel·lícula en llengua catalana, fotografia, actor secundari, direcció artística i efectes especials. Si en la popular sèrie de dibuixos animats Arròs covat, Maíllo dóna curs al seu particular sentit de l'humor, a Eva presenta una faula sobre la humanitat que ja va convèncer des de la seva estrena al passat Festival de Sitges.

Chico y Rita, que explica la història d'amor entre el pianista Chico Valdés i la cantant Rita la Belle, i que recorre els carrers de l'Havana, París i Nova York a ritme de jazz, també va ser una de les pel·lícules favorites de la gala i va rebre el premi a la millor pel·lícula d'animació (un guardó que ja va merèixer en la passada edició dels premis Goya). A més, la cinta va assolir el premi a la millor música original. Dirigida per Fernando Trueba i Javier Mariscal, la producció també opta a l'Oscar en la categoria de millor pel·lícula d'animació.

La pel·lícula Bruc, la llegenda' es conforma amb guardons menors

Intens rodatge al Nepal

I si Luis Tosar va recollir el Gaudí pel seu paper a Mientras duermes, l'actriu Verónica Echegui ho va fer per la seva interpretació a Katmandú. Un mirall al cel. Després d'un intens rodatge que la va posar a prova, la jove actriu que va descobrir Bigas Luna i que va protagonitzar Yo soy la Juani ahir es va mostrar satisfeta i agraïda per l'experiència al Nepal i per haver treballat al costat de la directora Icíar Bollaín .

Una altra de les cintes que arribava a la gala amb més nominacions era Bruc, la llegenda, una pel·lícula d'acció que recrea la llegenda del timbaler del Bruc, el noi que va aconseguir guanyar una batalla a l'exèrcit de Napoleó. No obstant això, la cinta dirigida per Daniel Benmayor només va obtenir finalment un parell de premis: el de millor maquillatge i perruqueria i el de millor direcció de producció.