Miércoles, 1 de Febrero de 2012

ERC i ICV s'acosten per buscar alternatives a les retallades

Ecosocialistes i republicans exploren punts de trobada davant el Govern de CiU

PÚBLIC ·01/02/2012 - 07:39h

La coalició ICV-EUiA i el partit ERC, les dues forces més properes als plantejaments del pacte fiscal de CiU, van explorar ahir l'abast de la seva sintonia en altres matèries. Destaca l'acord entre els dirigents dels dos antics socis de Govern amb el PSC per crear una comissió econòmica bilateral que doni forma a les alternatives a la política de retallades del Govern d'Artur Mas.

Encapçalades pel dirigent ecosocialista Joan Herrera i el líder independentista Oriol Junqueras, les delegacions dels dos partits es van reunir ahir per buscar "punts de trobada" en temes clau "de país" com ara la política fiscal redistributiva, el repte del pacte fiscal, el polèmic projecte de llei de l'audiovisual i, així mateix, la Llei de Consultes populars. Tots aquests temes s'abordaran en reunions periòdiques de caràcter polític i tècnic.

Herrera i Jonqueras demanen no dilatar les conclusions sobre el pacte fiscal

"ERC i ICV no tenen la mateixa estratègia, però sí punts de trobada i coincidències com és el cas de la política d'ingressos, consultes o en matèria audiovisual, i la trobada s'ubica en aquest marc", va declarar Herrera, deixant de banda els distanciaments de les últimes setmanes entre els dos partits. Per la seva part, Oriol Junqueras va fer una crida al PSC a sumar-se a aquesta voluntat de treballar conjuntament, després que el partit dirigit per Pere Navarro hagi obert la ronda de converses bilaterals a través d'una comissió paritària per estudiar possibles acords estratègics.

En relació amb el pacte fiscal, qüestió sobre la qual ICV i ERC mantenen posicions molt similars, les delegacions dels dos partits han coincidit també a reclamar que no es dilatin més les conclusions a partir del dictamen elaborat el passat octubre per la comissió especial del Parlament. També coincideixen a defensar la convocatòria d'una consulta prèvia a la seva negociació amb el Govern central.

Es tracta de "posar fi a la discriminació que pateix Catalunya", segons va dir Joan Herrera. "Hem coincidit en la necessitat de posar en marxa les conclusions entorn del pacte fiscal que es van consensuar en comissió parlamentària perquè entenem que no té més arguments per continuar-ho dilatant", va afegir el líder ecosocialista. Herrera va suggerir que CiU ho està demorant per no "violentar" el PP, soci preferent del Govern.

Els dos partits emplaçen CiU a consensuar la llei de l'audiovisual

El paquet de reformes

Pel que fa a l'ampli paquet de reformes llançat pel Govern de CiU en el marc de les lleis òmnibus, els dos partits demanen a l'Executiu presidit per Artur Mas el compromís d'arribar a un consens amb tots els grups parlamentaris al voltant de la nova llei audiovisual, per tal de garantir la seva pluralitat i la seva professionalitat. Herrera va explicar que les dues formacions coincideixen en la necessitat d'un lideratge públic, que es garanteixi la pluralitat i que pesi el criteri de la professionalitat que, a parer seu, no està plantejant el projecte del Govern. "Emplacem CiU que faci una llei amb tots els grups de la cambra, els que hem format el consens en matèria audiovisual", va dir Herrera, que confia a trobar el suport del PSC.

En matèria d'autogovern, ICV i ERC van acordar treballar conjuntament en la Llei de Consultes perquè aquesta norma sigui vinculant, que el president de la Generalitat no tingui dret a veto i que el Parlament pugui impulsar formalment la convocatòria.

D'altra banda, el diputat de Solidaritat per la Independència (SI) Alfons López Tena ha confirmat un acord amb ICV i ERC per crear una comissió parlamentària que estudiï "el dret de Catalunya a l'autodeterminació". La proposta també s'ha fet extensiva a CiU, però la federació nacionalista s'ha negat a firmar-la perquè "la prioritat en aquests moments és el pacte fiscal", segons el portaveu Jordi Turull.