Jueves, 19 de Enero de 2012

El MNAC vol ser el pal de paller de l'art català

Pepe Serra preveu una ampliació per donar visibilitat als artistes del país

LÍDIA PENELO ·19/01/2012 - 08:13h

El nou director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, vol que el MNAC creixi i es faci fort en la recerca. Per això projecta ampliar les instal·lacions del museu amb la incorporació de dos dels pavellons de l'Exposició Universal del 1929 amb l'objectiu d'exhibir-hi art contemporani català. I això vol dir que, per exemple, Nonell i Perejaume es podran trobar al MNAC. "El museu no ha de plantejar-se límits cronològics per ser un museu nacional, i per definició ha de mostrar l'art català en la seva globalitat", va explicar ahir Serra, en la seva primera trobada amb la premsa des del seu nomenament.

La idea de trencar amb les cotilles temporals significa que, per exemple, Nonell i Perejaume es podran trobar al MNAC, una coincidència que fins ara no era possible pels plantejaments del museu. Serra té previst que l'ampliació ocupi els pavellons d'Alfons XIII i Victòria Eugenia, i serveixi per donar visibilitat als artistes contemporanis. Una idea que compta amb la complicitat del president del MNAC, Miquel Roca.

L'objectiu del nou director és trencar les limitacions cronològiques

El fins ara director del Museu Picasso de Barcelona va explicar les línies estratègiques del seu mandat, sense avançar projectes concrets, "ja que abans prefereixo parlar amb cadascuna de les 150 persones que formen l'equip del museu i així poder disposar d'un diagnòstic precís".

"Hem de tenir un pla que l'assumeixi tot l'equip i que després se'ns exigeixi per aquest horitzó fixat", va dir Serra. El nou director sap que potenciant la col·lecció d'art romànic més important del món el MNAC pot arribar molt lluny. I per fer-ho s'ha de presentar més atractiu oferint coses noves. En aquest sentit, després d'una llarga tirallonga d'elogis al fons del museu, Serra va observar que "hem de ser capaços de revisitar, interrogar i fracturar la col·lecció per generar nous punts de vista".

Sumar esforços

Serra també es proposa establir més col·laboracions amb altres museus

Ara bé, davant la política de retallades, Serra creu que el museu pot obtenir més recursos d'altres bandes. Un dels seus objectius és engreixar el nombre de visitants, "actualment baix per a un museu d'aquestes característiques", segons va observar. A més, el nou director creu que el museu, com a nacional de Catalunya, ha de vertebrar-se amb la resta de museus públics i privats del territori, com ara l'Episcopal de Vic, però que també ha de ser capaç de tenir relació estable amb l'Albertina de Viena, el Victoria & Albert Museum de Londres, el Metropolitan de Nova York i El Prado, amb els quals ha de "coproduir grans exposicions internacionals".

En aquesta articulació amb els museus del territori, Serra considera que "el MNAC ha de mantenir una relació més viva i estreta amb els museus d'artista, com ara el Picasso, i les fundacions Miró, Dalí i Tàpies".

Serra assumeix l'austera temporada d'exposicions heretada de l'anterior directora, María Teresa Ocaña, a la qual difícilment afegirà novetats aquest any, i va anunciar que per veure els fruits de les noves línies d'actuació caldrà esperar fins al 2014.