Martes, 17 de Enero de 2012

El PP fa geometria variable a Tarragona i salva' el PSC

L'abstenció permet que l'alcalde Ballesteros pugui tirar endavant els comptes

ESTHER CELMA ·17/01/2012 - 06:49h

L'Ajuntament de Tarra­gona, governat en minoria pel PSC, va poder aprovar ahir els seus pressupostos gràcies a l'abstenció del PP, mentre que CiU i ICV hi van votar en contra. En tot el debat polític, va quedar clar que els populars compleixen fil per randa el full de ruta per conquerir l'alcaldia el 2015. Per la seva banda, la portaveu convergent, Victòria Forns, va haver de sentir que el seu discurs era el "més buit de contingut que s'havia dit mai en un ple de pressupostos", segons el regidor d'Hisenda, Pau Pérez, i "ple de barbaritats", va reblar l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros.

Pel popular Alejandro Fernández, "es fa oposició des de l'oposició a l'oposició" i també va disparar amb aquest estil propi de Groucho Marx contra l'equip de Govern, dient que "hi ha catedràtics que fan oposició des del Govern", en referència a la portaveu socialista Begoña Floría.

El PP segueixel seu full de ruta per conquerir l'alcaldia el 2015

Floría, presidenta de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), ja fa dies que passa per l'adreçador de l'oposició. No va poder tirar endavant el pla de viabilitat de l'EMT, que comportava assumir la grua per no haver d'acomiadar personal, pel ferm rebuig de populars i convergents. Fernández ja va treure pit aleshores i va reclamar la "destitució immediata" de Floría per "chavista" i "per no saber com es governa amb minoria".

També en el ple de les ordenances fiscals va quedar clar que els populars volen desgastar govern i CiU alhora, que CiU vol ser equidistant i no se'n surt i que el PSC no pot tirar endavant res sense la fiscalització de tots dos grups.

Ahir, Fernández va tornar a treure pit en deixar aprovar uns pressupostos de 121,5 milions d'euros, un 4,28% menys que l'any passat, amb retallades dràstiques sobretot en cultura i amb un 8% menys de treballadors municipals perquè, "si no, desapareixerien les subvencions a entitats i al setembre no es podrien pagar les nòmines als treballadors municipals", tot i que eren "la constatació del fracàs polític de Ballesteros, que ha gastat diners dels altres de manera imprudent i sense límit".

El ple municipalés tens i s'omplede desqualificacions personals

La ferida oberta

Ni CiU ni PP van ser capaços d'arribar a un pacte postelectoral tenen set dels 20 regidors cadascun i aquesta ferida sembla cada cop més profunda. Mentre es tensa la corda entre els dos principals grups de l'oposició, s'acosten posicions entre populars i socialistes, fins al punt que la portaveu ecosocialista, Arga Sentís, va criticar que el PSC no va buscar consens per aprovar els comptes municipals, sinó que "necessiten una abstenció que, com en l'aprovació de les ordenances fiscals, és la del Partit Popular, cosa que repercutirà amb el tipus de política que facin", alhora que va lamentar que siguin uns pressupostos sense "cap projecte de ciutat".

CiU va votar contra la proposta de l'Ajuntament perquè considera els comptes "erràtics, sense una estratègia de ciutat clara, on no s'aborda de manera efectiva el deute municipal i ineficaç per la lluita contra l'atur", deia la portaveu Victòria Forns, que qüestionava que el deute municipal no quedava ben consignat. Reclamava, d'una banda, un pla global de viabilitat per sanejar el consistori i les empreses municipals, i de l'altra, un ple extraordinari per revocar la pujada de l'IBI, aprovada en el d'ordenances fiscals, i aplicar només la fixada pel Govern central.

Les previsions han patit una retallada del 4,28% respecte de l'any passat

"Han perdut l'oportunitat de ser útils a la ciutat", li va etzibar Ballesteros, perquè la Generalitat deu 12 milions a l'Ajuntament. L'alcalde va explicar que les negociacions amb el PP "no han estat fàcils", però va advertir: "Negociaré amb qui faci falta perquè no vull posar aquesta ciutat al llindar del col·lapse".