Viernes, 13 de Enero de 2012

La justícia investiga la mort d'un jove guineà al CIE

Una jutge de Barcelona cita a declarar els seus cinc companys de cel·la

PÚBLIC ·13/01/2012 - 07:14h

Una jutge de Barcelona ha obert una investigació sobre la mort d'un jove guineà al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca i ja ha pres declaració com a testimonis als seus cinc companys de cel·la per descobrir si hi va haver alguna negligència en l'assistència al mort. El tràgic succés ha reobert la polèmica social i política sobre les condicions de vida en aquests centres i, molt especialment, sobre la seva singularitat des del punt de vista jurídic.

Segons fonts judicials consultades per Efe, les diligències les ha obert la titular del jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, que estava de guàrdia la nit del passat 5 de gener, quan va morir de forma sobtada un jove de 21 anys de Guinea-Conakry, intern del centre d'estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Per aclarir les circumstàncies de la mort, la jutge va citar a declarar dilluns passat els cinc companys de cel·la del jove guineà, que, segons l'autòpsia, va morir d'una aturada cardíaca produïda per causes naturals.

Segons l'autòpsia, l'intern va patir una aturada cardíaca per causes naturals

Informes complementaris

La jutge ha encarregat informes forenses complementaris per determinar els antecedents del difunt, que pel que sembla tenia una malformació congènita. També ha sol·licitat a la direcció del CIE el resultat del preceptiu reconeixement mèdic que es va practicar a l'intern abans del seu ingrés a l'establiment.

En la investigació, en la qual intervé el fiscal d'Estrangeria, Fernando Rodríguez Rey, s'ha sol·licitat també l'informe del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que, entre altres qüestions, permetrà saber amb exactitud l'hora en quèels responsables del CIE van trucar a l'ambulància perquè atengués l'intern, atès que el centre no disposa de metge a la nit, segons ha transcendit arran del succés.

L'acció judicial determinarà si hi va haver retard en l'atenció mèdica

Les diligències encarregades pel jutjat permetran descobrir si, tal com apunten algunes entitats de suport als immigrants, els responsables del CIE no van avisar l'ambulància a temps, quan el jove va començar a mostrar els primers símptomes de trobar-se malament. Segons les explicacions oficials, el fet que no hi hagués cap intèrpret disponible a aquelles hores hauria dificultat la comunicació i la valoració de la situació. Es dona el cas que l'intèrpret habitual era un dels interns, que en aquell moment estava complint una sanció disciplinària.

La causa judicial inclou també l'atestat de la Policia Nacional sobre la mort de l'estranger sense papers, que assenyala que l'intern va morir de forma sobtada sense respondre a les maniobres de reanimació que els agents li van practicar durant un lapse aproximat de 15 minuts.

El succés va provocar que un grup d'interns manifestés el seu malestar en considerar que el jove guineà havia mort a causa de la falta d'atenció dels responsables del centre i d'intèrprets disponibles perquè l'intern pogués comunicar-se de seguida amb els serveis mèdics.

La polèmica revifa

Com se sap, centenars de persones van protestar davant el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca per exigir el seu tancament. Segons els membres de la Campanya pel Tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers, la mort de l'immigrant guineà al CIE de Barcelona "no fa més que corroborar les sistemàtiques violacions dels drets humans" en aquestes instal·lacions. El CIE de Barcelona té capacitat per allotjar un total de 226 interns. Al conjunt de l'Estat són nou, amb més de 2.500 places.

L'advocat Andrés García, portaveu del moviment, ha denunciat que els interns viuen en condicions higièniques "pèssimes" i una atenció mèdica inadequada.