Viernes, 13 de Enero de 2012

Crisi oberta entre Albiol i el Síndic

Ribó fa una inspecció a Badalona sense avís previ

MARC USTRELL ·13/01/2012 - 07:11h

Una visita sorpresa del Síndic de Greuges a les instal·lacions de la Guàrdia Urbana de Badalona ha posat de mal humor l'alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, que es va mostrar sorprès i indignat per no haver estat avisat.

"Lamentem que el Síndic s'hagi presentat sense avisar a ningú del consistori", va explicar García Albiol, que fins i tot va assegurar que "l'actuació és més pròpia de Guantánamo que de la tercera ciutat de Catalunya".

L'alcalde lamenta que el defensor de les persones es trobés amb un detingut

Segons l'alcalde conservador, Rafael Ribó va mantenir una entrevista amb un detingut, es va interessar pels procediments que segueix la Guàrdia Urbana de Badalona quan es realitzen detencions i també va visitar els calabossos municipals.

El govern del PP considera l'entrevista de Ribó amb el detingut per la Guàrdia Urbana com "una falta de responsabilitat institucional". L'alcalde de Badalona va afegir que, durant la visita a les instal·lacions de la Guàrdia Urbana, Ribó i la cúpula del Síndic no van trobar cap irregularitat. "No perseguim ningú ni el detenim per la cara", va assegurar García Albiol.

El líder municipal del PP té la sensació que el Síndic de Greuges sospita dels procediments de la Guàrdia Urbana i considera que s'ha equivocat de manera greu. "M'emprenya", va sentenciar l'alcalde de Badalona, que va reclamar "ser curosos amb temes tan sensibles com aquest".

Tot i la postura d'Albiol, la llei empara les visites sorpresa del Síndic

En aquest sentit, considera que la visita de Ribó "queda poc justificada estèticament" i la vincula amb les set detencions que es van produir dimarts al vespre per infraccions de la Llei d'Estrangeria. El Defensor de la Ciutadania de Badalona, Armand Soler, tampoc estava al corrent de la visita de Ribó i es va mostrar dolgut i sorprès.

Una queixa formal

Per aquest motiu, l'alcalde conservador lamenta la situació i dubta de la legalitat de l'acció del Síndic. Després de rebre un "informe verbal" sol·licitat als serveis jurídics del consistori, García Albiol va assegurar que si el Síndic demana actuar "ha d'haver iniciat prèviament un procediment del qual ha d'informar a l'Ajuntament". L'alcalde va dir que presentarà una queixa formal a la Comissió del Síndic de Greuges al Parlament.

Tot i això, el Síndic va emetre un comunicat en què va defensar la seva actuació, la qual s'inscriu en el marc de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, la llei reguladora de la Institució i el Protocol Facultatiu de la Convenció de les Nacions Unides contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants.

De fet, l'article 69 d'aquesta llei fixa que el Síndic de Greuges actua com a autoritat catalana per a la prevenció d'aquests delictes "en tots els espais en què es trobin persones privades de llibertat, bé siguin centres o instal·lacions localitzats a Catalunya [...] si aquests espais depenen de les administracions, els organismes, les empreses i les persones" a què fa referència l'Estatut.

El president del grup municipal de CiU i membre de la Comissió de la Sindicatura de Greuges del Parlament, Ferran Falcó, considera que l'alcalde "s'hauria de llegir la llei que regula la figura del Síndic de Greuges i sabria que l'actuació és perfectament legal". Falcó va advertir que la visita a les instal·lacions policials sense avís previ "forma part de les seves atribucions, en què no entra la correcció política que reclama l'alcalde".

L'última actuació policial de la Guàrdia Urbana de Badalona es va realitzar dimarts al vespre de manera conjunta amb la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i la policia local de Sant Adrià de Besòs. De fet, les detencions les van practicar els Mossos i van tenir lloc en set bars de la zona sud de la ciutat.

Durant l'actuació es van aixecar tres actes per manca de llicències i es van detenir set persones que infringien la Llei d'Estrangeria. Segons la Guàrdia Urbana, els establiments escorcollats "acostumaven a donar problemes, tant per la quantitat de persones que s'hi concentraven com pel tipus de clients que hi ha en aquests locals".

En total, els cossos policials van identificar 136 persones. A més, es van fer una desena de denúncies per tinença de substàncies estupefaents i d'armes prohibides i per diverses infraccions administratives.

Xavier García Albiol va indicar ahir que aquest tipus d'accions policials "es repetiran fins que la normalitat torni als carrers d'Artigues i els veïns recuperin la dignitat d'aquest barri".