Jueves, 12 de Enero de 2012

El president de l'ICS deixa els seus càrrecs paral·lels

Josep Prat renuncia al hòlding Innova i a USP Hospitals

PÚBLIC ·12/01/2012 - 10:45h

El president de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, va presentar ahir de manera fulminant la seva dimissió com a director general de Serveis de l'Ajuntament de Reus i d'Innova, el hòlding d'empreses municipals de la capital del Baix Camp. Paral·lelament, també ha renunciat al seu càrrec de conseller en el potent grup sanitari privat USP Hospitals, tot i defensar la compatibilitat legal de la seva funció com a alt càrrec de la Generalitat i les altres ocupacions en el sector públic i privat.

"Malgrat que la compatibilitat d'aquests càrrecs amb el de president de l'ICS és legal, legítima i no excepcional, no vull que en cap cas la imatge i el prestigi de l'ICS i, per extensió, de la Generalitat quedi danyada", afirma Prat en una carta pública, on afirma haver estat "protagonista involuntari" d'informacions que han "qüestionat la legitimitat" de la seva funció davant de l'ICS.

Boi Ruiz defensa la compatibilitat de càrrecs poc abans de la doble renúncia

Prats justifica la seva dimissió per poder dedicar-se "de forma prioritària" a l'encàrrec del Govern d'"encapçalar un projecte encoratjador que ens permetrà transformar l'ICS en una empresa pública moderna i adaptada a les necessitats de salut de la ciutadania".

La doble renúncia de Prat es produeix poc després de ser avalat pel conseller Boi Ruiz davant l'ICS i al cap de dos dies de la denúncia d'incompatibilitat presentada davant la Fiscalia de l'Audiència Nacional pel grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Reus. L'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer (CiU), ha acceptat la dimissió i fins i tot ha celebrat la decisió. "El govern [municipal] necessita treballar amb tranquil·litat per modernitzar i racionalitzar l'estructura del hòlding empresarial", va declarar Pellicer, que va anunciar la dimissió poc abans de la roda de premsa convocada per la CUP per detallar els fonaments de la denúncia. L'alcalde ha confessat sentir-se "alleujat" i també ha admès que el cas "distorsionava" i "incomodava" les tasques del govern local.

Ahir mateix, el conseller de Boi Ruiz encara defensava la plena compatibilitat de funcions del president de l'ICS. "No es dóna cap incompatibilitat del senyor Prat amb els seus altres càrrecs", va asseverar el conseller en el marc de la presentació de les xifres de trasplantaments i donacions a Catalunya.

Prat es justificapel qüestionament de la legitimitat de la seva funció

Josep Prat, enginyer naval de formació, dirigeix l'ICS i era directiu del grup d'empreses privades de la sanitat USPH. També gestionava els serveis generals de Reus, que al seu torn controlen Sagessa empresa público-privada amb dos hospitals i una espessa xarxa d'assistència primària i el hòlding Innova, que suposa un 70% del pressupost de Reus (uns 400 milions d'euros).

Informació privilegiada

La denúncia de la CUP destaca la incompatibilitat de gaudir d'informació privilegiada en matèria sanitària com a president de l'ICS i del hòlding Innova. La denúncia subratlla que, al mateix temps que decideix i administra les retallades sanitàries, Prat és era un alt responsable d'un grup sanitari privat, encara que el conseller de Sanitat, Boi Ruiz, no hagi apreciat incompatibilitats.

L'alcalde de Reus va afirmar ahir que ha acceptat la dimissió "perquè el govern necessita tranquil·litat i treballar amb rigor els plantejaments d'aprimar que ja ha fet Innova". No obstant això, Pellicer va reconèixer haver parlat amb Prat de l'impacte mediàtic del cas, encara que sense aclarir si l'hauria destituït o no en cas de no haver dimitit, i va recordar que va ser nomenar per l'anterior govern (PSC-ERC-ICV).