Martes, 10 de Enero de 2012

Preocupació a Catalunya per les tres dones mortes el 2012

Cleries demana "valentia" a les víctimes perquè denunciïn

PÚBLIC ·10/01/2012 - 06:20h

Tres dones mortes presumptament a mans de les seves parelles en tan sols vuit dies han generat inquietud sobre un possible repunt de la violència masclista el 2012. S'han produït ja un terç de les morts que es van registrar durant tot l'any passat a Catalunya, un total de nou. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va expressar ahir la seva "preocupació", però va afegir que aquesta "no té perquè ser la tendència del 2012".

Cleries va explicar que durant les dates de Nadal, quan es produeix més contacte familiar, "els fets problemàtics emergeixen més". El conseller va demanar "valentia" a les dones víctimes de la violència masclista, així com al seu entorn, perquè denunciïn els fets i es pugui actuar preventivament per evitar unes conseqüències irreversibles. "Millor equivocar-se en la prevenció que no quan ja no hi ets a temps", va dir.

Diumenge passat, una dona va ser trobada sense vida al pis de la seva sogra, a Tarragona. Fonts properes al cas van confirmar ahir que la víctima, que era vídua i tenia 42 anys, presentava talls als braços i dues ferides d'arma blanca al pit. Els Mossos van detenir ahir l'exnòvio de la víctima "per altres fets, però no com a autor de l'homicidi". Això no obstant, aquestes fonts han indicat que la investigació acabarà aclarint si a partir del delicte del qual se l'acusa se'l pot relacionar o no amb l'homicidi.

El primer cas de l'any va tenir lloc a Girona l'1 de gener, quan una dona de 54 anys d'origen ucraïnès, Natalya P., va ser assassinada pel seu marit, que posteriorment es va treure la vida. Encara que des de l'entorn familiar es va assegurar que la parella es barallava sovint, l'home no tenia cap denúncia ni antecedents per maltractaments.

El 3 de gener, una dona de 55 anys i nacionalitat espanyola apareixia morta al seu domicili de l'Ametlla de Merola (Berguedà). Els Mossos d'Esquadra van detenir el seu marit com a presumpte autor de l'assassinat, quan ell es va apropar a casa seva per recollir roba després d'haver estat amagat en una cabana al bosc durant dos dies.

Els Mossos van descartar ahir que la dona de 26 anys que dijous va ser trobada morta al districte barceloní de Nou Barris morís de forma violenta. Fonts properes al cas van explicar que el més probable és que la mort fos accidental.

En tot cas, les males xifres de l'inici de l'any van dur el conseller Cleries a demanar a la ciutadania que s'impliqui en la lluita contra la violència masclista. "És un molt mal començament però esperem que això és redreci", va concloure.