Jueves, 5 de Enero de 2012

"Després del crim anava cridant: 'He mort un gos'"

Els Mossos detenen un pare i els tres fills per l'assassinat del jove senegalès

B. B. ·05/01/2012 - 08:29h

Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir dues persones més per l'assassinat del jove senegalès la tarda de dimarts. El director general de la policia, Manel Prat, va informar que els detinguts, que se sumen als dos que ja van ser arrestats el mateix dia del crim, també són espanyols. Els quatre són membres de la mateixa família, un pare i els tres fills, i entre tots acumulen més d'una seixantena d'antecedents policials per baralles, amenaces, lesions i delictes contra la salut pública, entre d'altres, segons va explicar el cap dels Mossos a Barcelona, Joan Carles Molinero.

Prat va explicar que els dos nous detinguts haurien estat els instigadors de la baralla que va acabar amb l'assassinat d'Ibrahima Dieye. El director de la policia va revelar que "la hipòtesi que té més possibilitats que sigui verídica quant a l'origen dels fets" és que un dels detinguts hauria recriminat a un grup de senegalesos "amb una expressió de caràcter racista, xenòfoba" que juguessin a futbol al carrer, davant de casa seva.

La policia informa que els arrestats compten amb més de 60 antecedents

La versió dels testimonis apunta en la mateixa direcció. Mactar Diop va assegurar ahir que un dels fills es va dirigir al grup de subsaharians "de males maneres" quan aquests jugaven a pilota. Llavors, l'home hauria pujat a casa seva per buscar ajuda. "Van baixar el pare i dos fills. El pare i un dels joves duien pistola i l'altre un pal, anaven per matar-los", va relatar. La versió del jove senegalès apunta que un dels fills hauria disparat primer a l'aire i després contra la víctima, que no havia participat en el partidet de futbol. "Ell no estava jugant a futbol, va venir per separar-los", va mantenir Diop.

Un compatriota del mort va assegurar que, després del crim, el detingut anava cridant que havia "mort un gos". Segons va afirmar un company seu, Kheraba, el pare havia amenaçat feia temps que algun dia "mataria un negre".

Sense confrontacions prèvies

Els subsaharians neguen cap incident previ amb la comunitat gitana

Tot i l'efervescència emocional pròpia del moment, tots els joves senegalesos consultats per aquest diari van assegurar que mai hi havia hagut cap problema amb la comunitat gitana del barri. Tot apunta doncs a un fet aïllat provocat pel caràcter violent dels detinguts. Un veí del barri des de fa 20 anys, que no va voler revelar el seu nom per por de represàlies, va relatar que la família detinguda s'havia anat quedant sola al bloc on s'estaven perquè "ningú vol anar a viure amb ells". "No han treballat mai, només s'han dedicat a robar i a fer altres coses...", va assegurar.

L'Associació de Veïns del Besòs manté que el crim ha estat un fet "puntual" i que el barri és "tranquil". El seu president, Fèlix Rodríguez, va assegurar que a la zona hi ha un equilibri "bastant acceptable" entre els ciutadans autòctons i aquells que han arribat al barri procedents de diversos països. Rodríguez va explicar que la majoria dels nouvinguts "estan integrats, treballant i fent barri".

De fet, segons fonts properes a la víctima, Ibrahima Dieye, que tenia família al Senegal, treballava cuidant una persona gran del barri. Tot i això, Rodríguez va reconèixer que hi ha marge de millora en l'àmbit social i que per això hi ha agents cívics a nivell de carrer per millorar la integració, alhora que va recordar que "no tot passa pel tema policial".

L'associació de veïns del Besòs afirma que és un barri "tranquil"

Els veïns que fa més dècades que viuen al barri coincideixen a dir que la situació ha empitjorat en l'últim lustre, encara que casos com el d'ahir són excepcionals. "Es veia venir i això no quedarà així", va declarar una veïna que fa 50 anys que es va instal·lar al barri. En la mateixa línia, Juana Emiliano, que va arribar a la capital catalana als anys seixanta, va destacar que en els darrers anys el barri "ha perdut molt i hi ha més violència".

El barri del Besòs, a la frontera entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, concretament amb la Mina, és un dels més humils de la capital, on conviuen uns 25.000 veïns de diferent procedència, des de catalans fins a senegalesos i pakistanesos. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va admetre que el crim es va produir en un "lloc conflictiu, que no és fàcil".