Jueves, 5 de Enero de 2012

'Eva', 'Mientras duermes' i 'Bruc', favorites als Gaudí

Els premis s'atorgaran el proper 6 de febrer al Teatre Arteria de Barcelona

PÚBLIC ·05/01/2012 - 08:27h

Les pel·lícules Eva, Mientras duermes i Bruc, la llegenda parteixen com a favorites en la quarta edició dels premis Gaudí, que concedeix l'Acadèmia del Cinema Català, en comptar amb el major nombre de candidatures. En la lectura de les nominacions, feta ahir a la Pedrera pels actors Bernat Quintana i Diana Gómez, Eva, de Kike Maíllo, va ser el film amb més candidatures, 16 (entre elles a millor pel·lícula en català, director, muntatge i actor i actriu protagonistes i secundaris). També encapçalen la llista als 22 premis que es concediran el 6 de febrer al Teatre Arteria Paral·lel de Barcelona els films Mientras duermes, de Jaume Balagueró, amb 15 nominacions, i Bruc, la llegenda, de Daniel Benmayor, amb 12.

En aquesta quarta edició han participat 41 llargmetratges, entre pel·lícules en llengua catalana, no catalana i europees, 32 documentals, 6 pel·lícules d'animació, 13 per a televisió i 46 curtmetratges.

'Eva' va aconseguir 16 nominacions; 'Mientras duermes', 15 i 'Bruc', 12

Eva, opera prima del director Kike Maíllo amb guió del dramaturg Sergi Belbel, sorprèn amb una història de ciència-ficció ambientada l'any 2041 que tracta sobre l'etern dilema filosòfic de l'emoció en els robots. Amb un repartiment encapçalat per Daniel Brühl, Marta Etura i Lluís Homar, la pel·lícula compta a més amb uns efectes especials poc habituals en la cinematografia espanyola.

La pel·lícula futurista també competirà en categories més tècniques com ara fotografia (Arnau Valls), música original (Eugeni i Sacha Galperine), muntatge (Elena Ruiz), direcció artística (Laia Clotet), efectes especials (Arturo Balseiro), vestuari, maquillatge i perruqueria, so i direcció de producció.

Repartiments de luxe

'Catalunya Über Alles!', amb Jordi Dauder, aspira a millor film en català

Kike Maíllo competirà en el Gaudí al millor director amb Jaume Balagueró (Mientras duermes), Fernando Trueba, Javier Mariscal i Tono Errando (Chico & Rita) i Carles Torres (Open24h). A més de Brühl, opten al Gaudí al millor actor principal Juan José Ballesta per Bruc; Amadis de Muga per Open24h i Luis Tosar per Mientras duermes. La protagonista d'Eva, Claudia Vega, competirà amb les actrius Astrid Bergès-Frisbey (Bruc), Marta Etura (Mientras duermes) i Verónica Echegui (Katmandú, un espejo en el cielo).

En la categoria de pel·lícules en llengua no catalana figuren com a nominades De mayor quiero ser soldado, de Christian Molina; Katmandú, un espejo en el cielo, d'Icíar Bollaín; Los pasos dobles, d'Isaki Lacuesta, i Mientras duermes.

Les candidates a la millor pel·lícula en llengua catalana són Bruc; Catalunya über alles!, de Ramon Térmens última participació del desaparegut Jordi Dauder; Open24h, de Carles Torras, i Eva.

El cineasta i productor Pere Portabella recollirà el Gaudí d'Honor

El millor documental sortirè d'entre Al final de la escapada, d'Albert Solé; Barcelona, abans que el temps ho esborri, de Mireia Ros; Enxaneta, de Paulí Subirà; i La maleta mexicana, de Trisha Ziff. El discurso del rey, de Tom Hooper; Melancolía, de Lars von Trier; No habrá paz para los malvados, d'Enrique Urbizu; i Pina, de Wim Wenders, són les nominades a la millor pel·lícula europea. Nominades a la millor pel·lícula per a televisió hi ha 14 d'abril. Macià contra Companys, de Manuel Huerga; Barcelona ciutat neutral, de Sònia Sánchez; Clara Campoamor, la mujer olvidada, de Laura Mañà, i Ermessenda, de Lluís Maria Güell.

El Gaudí d'Honor serà per al cineasta i productor Pere Portabella.