Miércoles, 4 de Enero de 2012

Artur Mas aposta ara per la geometria variable ampliada

El president català saluda la millor predisposició d'ERC i el PSC sense renunciar al PP com a soci preferent

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS ·04/01/2012 - 07:13h

Dotze mesos després de la seva arribada al poder, Artur Mas es va declarar ahir satisfet del balanç del primer any d'experiència de geometria variable. L'invent s'ha demostrat tan eficaç en la pràctica que avui ja veu símptomes optimistes que "algunes forces polítiques [ERC i fins i tot el nou PSC] comencen a prendre consciència" de les dificultats i són més permeables al diàleg.

"El diàleg amb el Partit Popular va avançant, però encara sense concreció ni garanties, però també avança amb ERC i el PSC", va afirmar ahir el president de la Generalitat en ser preguntat sobre el marc negociador del pressupost del 2012, que s'espera que sigui aprovat a mitjan febrer. Mas aspira a treure encara partit a la seva immersió en geometria ampliant el seu perímetre d'acció per fer acords multilaterals en altres direccions.

El líder de CiU commina el PSC a trencar i sumar-se al pacte fiscal

La més important és, sense cap dubte, el pacte fiscal. Sobre aquest objectiu el president confia aquest any a traduir en un ampli consens parlamentari la majoria social que hi ha entorn de la reclamació d'un nou marc de finançament. Tot i les dificultats derivades de la majoria absoluta del Govern del PP, Mas va aprofitar ahir el balanç del primer any de Govern per insistir en la qüestió i tornar a emplaçar el segon partit de Catalunya.

"He demanat al PSC que trenquin amb la seva dinàmica dels darrers 30 anys i se sumin al pacte fiscal", va afirmar Artur Mas en al·lusió a la seva recent entrevista amb el nou líder socialista, Pere Navarro. "No pot ser que quedi al marge un partit significatiu com és el PSC", va afegir el president. Malgrat la solemnitat i, fins i tot, el seu to comminatori, el president va transmetre la idea d'una certa aproximació al primer partit de l'oposició. "Si ajudar vol dir demanar gastar o endeutar-se, això no és ajudar sinó sortir del camí", va advertir Mas referint-se a la possibilitat d'acords sobre el pressupost del 2012.

El nou primer secretari del PSC, Pere Navarro, no va trigar gaire a respondre a la interpel·lació del president català. El líder socialista va dir que, encara que comparteix l'objectiu que Catalunya tingui una millor finançament, el PSC té la seva pròpia proposta d'un "pacte fiscal federal". "L'objectiu és el mateix, que Catalunya tingui més diners, però són dues propostes diferents", va afirmar Navarro. "Nosaltres apostem per un consorci entre l'oficina de gestió tributària de l'Estat i la de Catalunya", va explicar el dirigent del PSC, que ha suspès la gestió de Mas en el seu primer any com a president.

Navarro defensa la fórmula federal per arribar al mateix objectiu

Preguntat per una eventual consulta sobre el pacte fiscal, Mas va dir que per a això primer ha d'aconseguir aquest consens entre les forces polítiques catalanes, a més de tenir aprovada la nova llei de consultes populars presentada pel Govern.

Ànim obert

Pel que fa a la negociació dels pressupostos, Navarro va reiterar que el PSC acudeix amb l'"ànim obert" però amb fermesa en els seus plantejaments: troba a faltar polítiques industrials creïbles, així com gestos relacionats amb la fiscalitat, mentre que li "sobra" l'increment de retallades en sectors sensibles que ja estan en una situació molt difícil. Tot i mantenir la seva voluntat de dialogar, Navarro va reivindicar les alternatives del seu partit i va dir que diàleg no vol dir que hi hagi un govern ubicat en un espai i la resta de forces, en un exercici de geometria variable, s'hi acosten "simplement" per ajudar.

Mas va dir ahir que el pressupost del 2012 és "complicat i dur" i creu que no hi haurà temps per incorporar el PSC i ERC en un acord ampli "més enllà del que hi pugui haver amb el PP, "que està per veure". Mas va recordar que els populars han presentat una esmena a la totalitat de la Llei d'Acompanyament, però ha admès que el PP és el soci més proper per poder tancar els comptes.

Censura d'ICV i ERC

El balanç polític d'Artur Mas va ser censurat per ICV-EUiA, que el va qualificar de president del "conflicte" i el "principal generador de desesperança". Dolors Camats va argumentar que amb les seves polítiques d'ajust, el president demana sacrificis a la majoria, mentre preserva els "privilegis d'alguns". "És el president del conflicte, d'interessos entre allò públic i allò privat i sempre opta per allò privat", va afirmar.

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Anna Simó, va instar Artur Mas a actuar amb "valentia" i convocar una consulta popular prèvia sobre el pacte fiscal durant el primer semestre de l'any.