Lunes, 2 de Enero de 2012

Torna l'obrerisme

Iniciativa té la gran ocasió de capitalitzar el descontentament social

T. R. ·02/01/2012 - 07:57h

L'elecció de Joan Coscubiela, exdirigent de CCOO a Catalunya, com a cap de llista d'ICV a Madrid ha deixat molt clar que la realitat ha fet virar el partit de l'ecologisme i l'esnobisme chic a l'obrerisme de jaqueta de pana que semblava tancat en el bagul dels records. El Mur de Berlín va transformar un partit que la caiguda del Mur del capitalisme ha fet tornar a aparèixer com a hereu del comunisme, traient a la carbassa Ruperta de la caixa, tal com feia Chicho Ibáñez Serrador cada vegada que volia reobrir l'Un, dos, tres.

Iniciativa té la gran oportunitat de capitalitzar el descontentament social de les retallades en sanitat o educació i acompanyar les protestes al carrer, però ho haurà de fer amb intel·ligència. Perquè malgrat el cabreig dels ciutadans ha quedat instal·lat en l'imaginari que el liberalisme social és la recepta correcta del capitalisme, tal com ho demostra el fet que el laborisme britànic s'hagi inventat el concepte blue labour.

Els ecosocialistes s'han de desmarcar del PSC i mantenir el discurs ecologista

Joan Herrera s'ha convertit al Parlament de Catalunya en l'assot d'Artur Mas, però alhora Iniciativa per Catalunya ha de ser capaç d'apostar per un nou finançament que la desmarqui del PSC i que faci veure a les classes més desfavorides que el nou pacte fiscal no és un caprici del catalanisme conservador, sinó una necessitat urgent de les classes treballadores i aspiracionals, que veuen perillar, d'altra manera, l'Estat del benestar construït en els últims 30 anys.

Iniciativa, a més, ha de ser capaç d'aglutinar també les rei­vindicacions eclèctiques del moviment dels indignats, sense que sembli que se'n volen aprofitar. El gran drama d'ICV és que CiU difícilment hi pot pactar de manera estable i només pot governar amb el PSC, així que la seva oportunitat de trobar més centralitat passa per l'oposició en l'eix ideològic a les mesures més liberals. Però també per la col·laboració en l'eix nacional, per tal d'intentar rascar vots del PSC d'una banda, d'ERC de l'altra i de l'abstenció en bona mesura.

Un altre dels reptes d'Iniciativa és fer desaparèixer la imatge d'apèndix del PSC, de marca blanca dels socialistes, i mantenir el discurs ecologista, ara eclipsat per les urgències econòmiques de la crisi del deute.