Lunes, 2 de Enero de 2012

Centrals o residuals

ERC necessita mostrar-se com un partit útil més enllà de l'eix nacional

T. R. ·02/01/2012 - 07:57h

Esquerra Republicana continuarà el 2012 amb la voluntat de tornar a aglutinar tot l'independentisme. El cas d'ERC té un punt de dramatisme. Capaç de sumar al seu voltant els desenganyats de CiU i de convertir-se en un partit mitjà, el tercer del país, i d'arribar al Govern de la Generalitat, només els errors propis i les guerres fraticides han enfonsat en pocs anys aquest capital.

Les sortides de Joan Carretero amb Reagrupament i d'Uriel Bertran amb Solidaritat, i la lluita entre Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós van fer miques un partit que ara lluita per tornar-se a unir. Però amb la gran paradoxa que Carretero i Bertran poden tornar al partit, encara que la suma ja no serà la mateixa del 2003 i del 2004, perquè tot el vot prestat ha tornat a CiU. ERC ha tornat als temps d'Àngel Colom, amb un discurs inequívoc, però únic i amb el risc de sonar tan buit com el del federalisme. I ERC, amb la renovació, ha tornat a la marginalitat en el sentit que s'ha descapitalitzat en els seus quadres dirigents.

El partit ha tornat als temps de Colom, amb un discurs inequívoc però únic

Hauran de fer molta feina Oriol Junqueras i Marta Rovira per assolir el capital polític dels seus antecessors. El seu gran avantatge és que amb CiU governant amb els populars, que com més força tenen més retroalimenten l'independentisme, l'únic que poden fer és créixer. Però tenen el risc de quedar condemnats a un creixement puntual, a una fluctuació conjuntural i no estructural. Perquè la seva aposta denota una voluntat de xoc que acontenti els fidels a l'hora de fer política a Madrid, amb Alfred Bosch, i no de mostrar-se com un partit útil per al conjunt dels catalans, que era l'aposta de Ridao.

I a Catalunya, Junqueras haurà de decidir si li dóna més rèdits electorals col·laborar amb el Govern i, per tant, ser un partit central, o esperar que Mas quedi superat per les circumstàncies i els descontents de CiU tornen a prestar-li els vots. El pacte fiscal, que difícilment es començarà a negociar el 2012, i un hipotètic referèndum pel concert poden ser les seves gran oportunitats per fer-se visibles. Però ERC necessita mostrar-se com un partit útil al centreesquerra catalanista més enllà de l'eix nacional.