Archivo de Público
Miércoles, 28 de Diciembre de 2011

L'oposició suspèn el primer any del Govern

Els antics socis del Tripartit reclamen una rectificació de la gestió de CiU

PÚBLIC ·28/12/2011 - 06:00h

Artur Mas fa un any que va anunciar la composició del seu executiu. En l'actual context de retallades no han faltat crítiques a la seva gestió. El cap de l'oposició, el socialista Joaquim Nadal, va assegurar que en aquest temps "hem arribat a una situació radicalment oposada a la que se'ns havia promès; el compromís del president Mas a la investidura era amb menys hem de fer més' i el resultat és que els catalans han de pagar més per rebre menys".

El parlamentari socialista va assegurar que "el suspens el posen els ciutadans, no cal que el posem nosaltres" i va afegir que "hi ha hagut més improvisació que bona fe, més retallada indiscriminada que contenció real i més promeses que fets".

Nadal va remarcar les que considera "les perles de tot un any perdut": els pressupostos pactats amb el PP, una "provocació" als sectors més vulnerables que "es fa de forma grollera amb el tema del PIRMI", així com "una política de retallades indiscriminades, sense criteri, a tort i a dret".

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va acusar el Govern de deixar el país pitjor que fa un any a base de desmantellar l'Estat del benestar. En roda de premsa, Camats va fer un balanç del primer any de l'executiu d'Artur Mas carregant contra la seva política de retallades. "Mai un Govern ha estat tan capaç de generar conflicte i crispació", va constatar, tot assegurant que cada dia es produeixen a Catalunya sis mobilitzacions contra el Govern.

"No ha estat un any perdut, sinó que hem anat endarrere i estem pitjor, i no només ho diem des de l'oposició, sinó que per primera vegada ho diuen els ciutadans", va argumentar Camats fent, com Nadal, referència a l'última enquesta del CEO.

Repercussions a la salut

Al darrere de les retallades "que sembla que no tinguin alternativa, el que hi ha és un desmuntatge del sistema públic de salut, d'educació i d'atenció a les persones", va assegurar l'ecosocialista. Camats també va criticar la política d'increment d'ingressos que "arriba tard" i malament, amb mesures que pateixen usuaris i treballadors públics en lloc dels que més tenen.

La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, va subratllar que el president Mas "va aixecar moltes expectatives" assegurant que "faria el govern dels millors, que tenia un timó que conduiria el país de manera ferma i clara", però "ha rebaixat molt les expectatives". Segons Simó, es pot entendre la difícil situació que pateix el Govern, tot i que l'executiu no hauria pres les mesures més adequades per al gros de la població del país. De cara al futur, però, la republicana desitja que Mas "l'encerti, que no s'equivoqui, que li vagi bé, perquè llavors li anirà bé al país".

Albert Rivera, portaveu de Ciutadans, es va sumar a les valoracions negatives. Va assegurar que CiU ha actuat amb "opacitat", sense diàleg amb la societat i fent pagar la crisi "als més desfavorits i a les classes mitjanes". Per a C's, l'executiu ha retallat en els fonaments de l'Estat del benestar, com ara l'educació, la sanitat i els serveis socials, i ha "oblidat" retallar en estructures polítiques i en construcció nacional.

La defensa del Govern

El portaveu del Govern, Francesc Homs, es va defensar de les crítiques tot assegurant que la retallada que ha hagut de fer l'executiu és inferior al "forat" que va deixar el Tripartit. Homs va treure pit per la capacitat de CiU per buscar diferents aliats per a projectes com els pressupostos, les lleis òmnibus i el pacte fiscal.