Archivo de Público
Viernes, 23 de Diciembre de 2011

Mas demana perdóper "l'error" de l'IRPF

PÚBLIC ·23/12/2011 - 06:29h

La decisió d'avançar l'IRPF de la paga de Nadal dels treballadors públics s'ha convertit en una derrota per al Govern d'Artur Mas. El president va fer marxa enrere, va considerar que havia estat "un error" i va demanar perdó als afectats.

Mas va anar més enllà i va admetre que mesures com aquesta podrien "trencar la línia fina de la credibilitat" del Govern. El president va ironitzar que molts governs tenen tendència a dir que hi ha hagut un problema de comunicació quan passen coses com aquesta, ja anomenada crisi de l'IRPF, "però això no és un problema de comunicació, és un problema de fer les coses millor o de no fer-les tan bé, en aquest cas hem comès un error i quan un govern comet un error el que ha de fer és disculpar-se".

El president admet que aquest cas pot minar la credibilitat del Govern

Artur Mas s'ha compromès que els 230.000 treballadors públics cobrin el 100% del que se'ls deu. "Òbviament", va dir, sense entrar en més valoracions de com i quan.

La rectificació del Govern es produeix després que centenars de funcionaris de la Generalitat presentessin ahir un recurs davant l'Administració per protestar contra la retallada efectiva que patiran aquest mes en les seves nòmines.

Després de la tempesta de dimecres, en confirmar-se que el 20% de la paga extra de Nadal es cobraria el pròxim any però que els treballadors haurien d'afrontar el pagament de l'impost de la renda (IRPF) per la totalitat de la paga, els empleats públics van portar el cas a les instàncies de l'Administració, comandats pels mestres.

Cinc partits acorden portar la decisió al Consell de Garanties Estatutàries

"No poden deduir del que no s'ha cobrat", argumentaven des de CCOO. El sindicat ho argumenta amb un precepte legal de la llei de l'IRPF que assenyala que "amb caràcter general, l'obligació de retenir naixerà en el moment en què se satisfacin o abonin les rendes corresponents". Així, interpreta la central, la Generalitat "vulnera la legalitat, a la qual l'Administració també està subjecta".

Igual que CCOO, UGT ha preparat propostes d'al·legacions perquè els funcionaris presentin davant l'administració catalana recursos tant contra l'impagament del 20% de la paga extraordinària, que s'ingressarà el pròxim dia 28, com contra el recàrrec de l'IRPF. En tot cas, aquesta organització recomana als treballadors de la Generalitat que no presentin el recurs fins que no hagin cobrat la paga extra. La bateria de recursos continuarà, ja que els tres sindicats presents a la mesa de la funció pública, CCOO, UGT i IAC, estudien la manera de presentar un recurs contenciós contra el decret que dicta l'endarreriment parcial de la paga extra. Metges de Catalunya estudia portar la mesura davant els tribunals.

A més, cinc partits del Parlament s'han mobilitzat també contra la mesura. PSC, ICV, ERC, SI i Ciutadans van anunciar ahir que portaran el cas al Consell de Garanties Estatutàries. L'ordre estaria "carregat d'il·legalitats", va assegurar la portaveu ecosocialista, Dolors Camats.