Archivo de Público
Viernes, 23 de Diciembre de 2011

Els catalans suspenen el Govern d'Artur Mas per les retallades

Un 49,4% dels ciutadans desaprova la gestió de l'executiu i un 42,3% el veu incapacitat per superar la crisi

A. M. V. ·23/12/2011 - 06:32h

Quan encara no fa un any que el Govern dels millors està instal·lat a la Generalitat, ha obtingut resultats històrics en les eleccions municipals i les generals. Ho ha aconseguit malgrat haver presentat dos pressupostos a la baixa en sis mesos i malgrat una retallada de la despesa social (salut, educació i benestar social) de 1.892,8 milions respecte al nivell de l'any 2010. Però urnes al marge, la gestió de l'executiu de Mas comença a ser qüestionada.

La meitat dels catalans desaproven per primera vegada la gestió de l'actual Govern de la Generalitat, que valoren amb una nota de 4,96 sobre 10. La majoria dels ciutadans, a més, censura les seves retallades pressupostàries, especialment els de sanitat, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) feta pública ahir.

Amb CiU al poder, la sanitat ha passat de ser l'onzena a la tercera preocupació

El desgast que ha patit el Govern de CiU s'explica pel fet que la situació de la sanitat catalana considerada un model de referència al món ha passat des del 2009 de l'onzè lloc de les principals preocupacions dels catalans a estar en el tercer, només al darrere de l'atur i l'economia. L'estudi exposa que el 59,4% de la població no accepta que l'executiu retalli despeses en aquest aspecte, com no està ben vist que s'estalviï en pensions (14,8%) o en beques per a l'ensenyament (5,8%). El concepte més acceptat per dur a terme les retallades és l'habitatges de protecció oficial (33,5%).

A l'hora de puntuar la valoració de l'actual Govern català de 0 a 10 punts, per primera vegada des de la presa de possessió, l'executiu suspèn amb un 4,96 sobre 10. El director del CEO, Jordi Argelaguet, va afirmar que això "tècnicament és un aprovat", perquè si s'arrodoneix la nota arriba al 5. En aquest sentit, cal recordar que va ser l'actual Govern qui va nomenar Argelaguet per al càrrec i qui va prendre la decisió de treure aquest organisme d'Economia on el Tripartit l'havia instal·lat per despolititzar-lo per tornar-lo a l'àrea de presidència.

Valoració per color polític

El director del CEO vincula el suspens al "malestar" per la política d'ajustos

Segons el color polític, els votants de CiU aproven l'executiu amb una nota de 5,78. Els segueixen els d'ERC, que posen al Govern un 4,81. Els electors socialistes atorguen un 4,44 a l'executiu, els del PP un 4,39 i els d'ICV-EUiA són els més durs amb un 4,24.

L'aprovat "tècnic" que veu Argelaguet trontolla també per una segona pregunta que van respondre els enquestats: ras i curt, si "aproven" o "desaproven" la gestió de l'actual Govern de la Generalitat. I aquí no hi ha discussió: el 49,4% la desaprova, mentre que només el 39,5% l'aprova.

El "suspens" arriba també a la valoració de la tasca duta a terme pel president i els seus consellers, ja que la nota mitjana se situa en un 4,49.

Mai el Govern de la Generalitat havia quedat per sota del cinc en el sondeig

Segons aquest sondeig del CEO, fet a partir d'enquestes presencials a 1.800 persones entre el 5 d'octubre i el 9 de novembre i amb un marge d'error de més o menys un 2,95%, la meitat de la població catalana (49,5 %) no sap dir ni una sola cosa que hagi fet bé el Govern que presideix Artur Mas i, en canvi, el 44,4% dels enquestats contesta amb claredat que el que ha fet pitjor han estat les "retallades".

Crònica del "malestar social"

El director del CEO va explicar que l'anàlisi de les dades parla d'un "malestar social" generat per les retallades. Així, disminueix la sensació d'"eficàcia" del Govern i s'atorguen suspensos en molts "eixos" sectorials, com ara el nivell d'autogovern, les actuacions en matèria econòmica, la lluita contra l'atur i la precarietat laboral, la sanitat i l'ensenyament públics, els serveis socials, l'habitatge i les ajudes a les empreses.

L'estudi incorpora altres dades rellevants. Així, un 44,9% dels enquestats creuen que el Govern sap com resoldre la situació actual però que necessita més temps per fer-ho, però un 42,3% assegura que, senzillament, no sap com solucionar-ho.

La percepció d'eficàcia del Govern es contrasta en l'estudi amb la de l'executiu central i els resultats afavoreix l'executiu de Mas: el 49,7% dels enquestats creuen que tots dos governs són igual d'eficaços, mentre que un 32,1% s'inclinen per l'executiu català.

L'enquesta deixa clar que la "confiança" en el Govern ha disminuït en els darrers mesos perquè, encara que el 47,6% afirma que "es manté igual", hi ha un 19,9% que diu que "ha disminuït una mica" i un 16,4% que "ha disminuït molt". Només un 12% confia ara més en l'executiu que presideix Mas.

Els partits, a baix de tot

Des del punt de vista de les institucions, amb una comparació s'observa que els ciutadans únicament aproven els ajuntaments (5,22 de valoració), mentre que la Generalitat obté un 4,46, els tribunals de justícia un 4,24, els sindicats un 3,26, el Govern central un 3,24 i els partits polítics un 2,99.

Després d'aquest avís demoscòpic al Govern, el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, va assegurar que no el "sorprèn" el resultat del CEO i el va justificar explicant que al llarg d'aquest any el Govern ha hagut de prendre "decisions que no agraden" per redreçar el rumb econòmic.

En la mateixa línia, el diputat del PSC Jaume Collboni va manifestar que és "normal" que "per primera vegada els ciutadans suspenguin el Govern", perquè "s'ha estès en la societat catalana la sensació que les coses estan pitjor que fa un any". El portaveu parlamentari del PP de Catalunya, Enric Millo, va remarcar que no li sorprèn "ni una mica" que la ciutadania suspengui el Govern, mentre que des d'ICV-EUiA Dolors Camats va fer la mateixa lectura i ho va vincular també a les retallades que s'estan aplicant.

El suspens del Govern, el primer des que l'any 2007 es van començar a fer aquests sondejos, sí que prova que Artur Mas, que ha culminat un any triomfant a les urnes, no és invulnerable.