Archivo de Público
Martes, 20 de Diciembre de 2011

L'Hospitalet decideix el futur dels mitjans locals

L'Ajuntament vota avui els pressupostos i determina la continuïtat de la televisió

XAVIER RIBERA ·20/12/2011 - 06:32h

El govern de l'Ajuntament de l'Hospitalet , format pel PSC i ICV-EUiA, preveu aprovar avui els pressupostos del 2012. Després que l'alcaldessa del municipi, Núria Marín (PSC), anunciés per sorpresa el tancament de la televisió i la ràdio del segon municipi més gran de Catalunya, el debat pressupostari ha girat aquests dies al voltant de la polèmica proclama. ICV-EUiA va anunciar poc després de Marín que votaria en contra dels pressupostos i abandonaria el govern si els socialistes mantenien la intenció de tancament.

Els socialistes hospitalencs necessiten els vots dels regidors d'Iniciativa per sumar majoria absoluta, ja que la resta de grups del consistori també s'ha mostrat en contra del tancament. Això ha fet que al llarg de la setmana s'hagin celebrat diferents reunions per apropar els posicionaments. De moment, la ràdio municipal se salva del tancament i ara falta veure quin serà el futur exacte de la televisió.

Els regidors d'ICV seran clau en la votació per suprimir aquest servei

El portaveu d'ICV-EUiA, Alfonso Salmeron, confirma un pacte que deixa fora de perill la ràdio i els seus treballadors i manté la freqüència televisiva, però no salva el personal contractat per la productora Lavinia.

A l'Hospitalet la ràdio és gestionada per l'empresa pública La Farga i la televisió té firmat un contracte de gestió amb la productora privada Lavinia que venç el proper dia 31 de desembre. "Estem treballant en una reformulació dels mitjans locals que asseguri la continuïtat de la plantilla municipal", indica Salmeron.

A Ràdio L'Hospitalet hi treballen 24 persones, que depenen directament de La Farga, i a Televisió L'Hospitalet hi ha 37 treballadors contractats per Lavinia. En l'acord que es vol dur en el ple que se celebrarà avui, els primers conservarien els seus llocs de treball; als professionals de la televisió, al contrari, la productora privada ja els ha anunciat l'acomiadament.

La decisió arriba just quan s'acabael contracte de gestió de la televisió

També s'ha pactat la creació d'una comissió tècnica per elaborar el nou model de mitjans públics. La idea és que els treballadors de La Farga puguin participar en aquest disseny i tot indica que es proposarà que siguin ells mateixos els qui també facin funcionar la televisió.

De moment, fins que no s'hagi articulat el nou model, la televisió deixarà d'emetre i conservarà la seva carta d'ajust. També queda clar que no hi haurà continuïtat contractual ni amb la productora Lavinia ni amb cap altra productora privada i que, per tant, els 37 treballadors es queden sense feina i amb una indemnització de vuit dies per any treballat.

La responsable de comunicació de l'Ajuntament de l'Hospitalet, Eulàlia Santiago, confirma un replantejament global per garantir els llocs de treball del personal de La Farga. Tot i afegir que "no hi ha un projecte tancat", Santiago avança que la nova televisió podria girar a l'entorn d'internet.

L'alcaldessa, Núria Marín, assegura que l'actual model

El cost dels mitjans

Els mitjans públics de l'Hospitalet tenen un cost total de 2,8 milions d'euros, 1,5% del pressupost global, una quantitat força inferior, per exemple, a la televisió pública de Barcelona, que l'any 2011 tenia un pressupost de 16 milions i mig.

En l'anunci de tancament, l'alcaldessa es va justificar argumentant que "ara és el moment de reajustar partides, prioritzar els serveis que són bàsics i reconvertir aquells que no són prioritaris". Per Marín l'actual model "és insostenible" i va defensar la dràstica mesura per "evitar tancar escoles bressol o casals de jubilats".

En nom dels treballadors de Televisió L'Hospitalet, Toni Pérez lamenta el tancament i agraeix el suport que al llarg d'aquests dies han rebut de la societat local. El personal es va assabentar del tancament gràcies a un teletip de l'agència Europa Press. Tot i els insistents rumors que apuntaven amplis retalls de la televisió pública, en cap cas se n'havien imaginat el tancament. Abans de l'anunci, el comitè d'empresa havia proposat models alternatius d'adequació a la crisi, però l'Ajuntament es va tancar en banda.