Archivo de Público
Viernes, 9 de Diciembre de 2011

Els sindicats volen negociar fins a l'aprovació final del pressupost

Govern i treballadors tornen avui a seure per intentar pactar els ajustos laborals a la Generalitat

DANI CORDERO ·09/12/2011 - 08:02h

Les retallades laborals dels funcionaris tornen avui a la taula de negociació. El Govern s'avé a seure un altre cop amb els sindicats després que el bloqueig de la presó Model, el divendres passat, li servís per simular i advertir d'un potencial trencament de les converses. Mentrestant, els representants dels treballadors només buscaran obrir alguna via per poder parlar i arribar a pactes, ja que asseguren que encara no els han donat l'oportunitat. Tenen un objectiu: donada la magnitud de l'ajust plantejat pel Departament de Governació, volen mantenir oberta la taula de negociació fins a l'aprovació definitiva dels pressupostos al Parlament, a finals de gener.

Els sindicats confien en la manifestació de dimecres per guanyar legitimitat

De moment, el pols de forces és molt desigual. Després de tres conteses electorals guanyades amb rotunditat, l'executiu de CiU se sent molt fort per tirar endavant els seus plans per a la plantilla, quantificats en 860 milions d'euros. Els sindicats en són plenament conscients i per això han confiat la seva capacitat d'incidir en la manifestació de dimecres que ve i en altres que es puguin convocar per respondre al que consideren una "agressió brutal", en paraules de Montse Ros, membre de l'executiva de CCOO. "Sense mobilitzacions no ens en sortirem", confessa.

El pla de mesures del Govern suposaria un estalvi de 860 milions

A hores d'ara, i després d'haver conegut només les 19 mesures de l'ajust, els sindicats continuen tenint dubtes. I dos molt importants. Quina retallada s'aplicarà sobre el salari dels funcionaris i quina serà l'afectació sobre els interins. El Consell Executiu pretén reduir un 12% de la massa salarial dels treballadors de la Generalitat, que s'afegiria a la que es va aplicar el juliol del 2010, d'un 5%. UGT insistirà avui en la necessitat de no reduir salaris i sí influir en una reducció efectiva de "l'externalització" de tasques, va explicar el portaveu de la negociació de la UGT, Xavier Casas, en referència a la contractació d'empreses externes.

Amb l'aposta de no aixecar-se de la taula, les centrals també intenten desmuntar una altra de les fites que intenta fixar CiU: la política. Els nacionalistes volen ser l'exemple per a la resta de comunitats autònomes i per al nou Govern de Rajoy, per la qual cosa mostren una actitud inflexible en la presa de decisions. El temor, no obstant això, és que el que es pacti a la Mesa de la Funció Pública s'acabi estenent no tan sols a la resta d'organismes dependents de l'Administració autonòmica sinó que també arribi al sector privat. En part, l'Administració ha funcionat com a referència i per a les reivindicacions sindicals en els convenis d'empreses.