Els funcionaris es mobilitzen davant la vaguetat del Govern
Els sindicats convoquen concentracions el 14 de desembre i reclamen que es concretin les mesures d'ajust
Els tres sindicats majoritaris de la funció pública CCOO, UGT i IAC van fer front comú ahir per convocar mobilitzacions dels empleats públics de la Generalitat a les quatre capitals del país el proper 14 de desembre. Els representants dels funcionaris denuncien la manca de concreció de les mesures d'ajust que els va presentar el Govern dimecres passat, i dubten que avui els les detallin. Així, van acordar les protestes en una reunió prèvia a la de la Taula de la Funció Pública per conformar una posició comuna en les negociacions.
Els sindicats exigeixen al Govern que els transmeti les dades precises sobre les quals sustenta les 19 mesures d'ajust que pretén dur a terme, entre elles l'acomiadament d'interins i la reducció substancial dels complements salarials dels treballadors. Argumenten que sense concreció és "impossible negociar", ja que no es pot determinar l'impacte final que tindran els ajustos sobre els 230.000 funcionaris de la Generalitat. "Dimecres no se'ns van donar dades ni se'ns va concretar res més que 19 punts pamfletaris", va criticar el responsable de la Federació de Serveis públics de la UGT, Xavier Cases, a l'entrada de la seu del Departament de Governació.
Fonts sindicals expressen que no detecten voluntat de negociació
Els representants sindicals encaraven la segona jornada de negociacions amb els ànims molt encesos per unes mesures que han qualificat d'"insult" als treballadors públics. I com va passar dimecres, van sortir de la trobada sense que el Govern concretés el contingut de les seves propostes. Això sí, van lliurar als representants de l'administració la relació de les dades que volen, però sense arrencar-los el compromís de tenir-les avui sobre la taula.
Fonts sindicals expliquen que no veuen una voluntat de negociació per part del Govern. "La sensació és que ens estan donant llargues fins que ens aixequem de la taula i marxem", afirmen. El punt clau en aquests moments es troba en la concreció de la revisió de les plantilles d'interins. "Si aquest punt no està definit, no cal que seguim per la resta", va expressar Cases, que va assegurar que la prioritat dels representants sindicals en aquest moment passa per evitar que cap treballador interí passi a engrossir les llistes de l'atur l'any que ve. "No ens volen dir quants interins aniran al carrer", va denunciar el representant d'UGT.
Els sindicats insisteixen que és possible un "pla B" i reclamen al Govern que escolti les seves alternatives i "corregeixi aquest error gravíssim", perquè "està estirant massa la corda i es trencarà", segons va afirmar Cases.
El Govern es nega a explicar quants interins perdran el seu lloc de treball
En el transcurs de la reunió, la UGT va proposar fixar un sou interprofessional públic de 5.000 euros bruts mensuals per als alts càrrecs de l'administració, que afectaria prop de 1.600 persones, i va quantificar l'estalvi d'aquesta mesura en 800 milions d'euros. En aquest sentit, van demanar a l'administració que els faciliti informació sobre les retribucions dels alts càrrecs de les empreses públiques, així com de les gratificacions extraordinàries i les dietes que reben, "uns conceptes molt opacs fins ara", segons van criticar fonts sindicals. Els sindicats busquen així alternatives per reduir l'impacte de l'estalvi pressupostari sobre la major part dels treballadors públics.
La Generalitat sí que va donar algunes dades generals sobre l'estalvi que suposarà cadascun dels 19 punts del pla d'ajust, excepte el que fa referència a l'acomiadament de personal interí. Segons el Govern, les mesures generarien un estalvi proper als 860 milions d'euros. Entre les partides que més estalvi suposarien, 306 milions d'euros, hi ha la reducció de l'import del complement específic en les dues pagues extres d'estiu i de Nadal durant l'any vinent. La modificació dels complements per estadis, nivells de carrera o trams docents del personal educatiu suposaria un estalvi de 297,5 milions d'euros; la supressió de les millores per incapacitat temporal, de 23,9 milions; i la modificació dels dies de lliurança per assumptes propis, de 23,9 milions d'euros.
Mesures poc progressives
Els sindicats, però, veuen aquestes dades "molt poc rigoroses" i critiquen que en les mesures que el Govern pensa emprendre, així com en les retallades que ja ha posat en marxa durant el primer any de la legislatura, no s'està tenint en compte un impacte progressiu segons el nivell de renda.
En una valoració totalment oposada, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va considerar "molt positivament" les converses entre les dues parts i va assegurar que espera que s'arribi a un acord abans de les mobilitzacions previstes pel 14 de desembre. "Les negociacions segueixen i avancen a bon ritme", va mantenir Ortega, alhora que mostrava el seu respecte per la convocatòria anunciada però refermava que no canviarà la posició del Govern.