Archivo de Público
Viernes, 2 de Diciembre de 2011

Mínima oposició a la marxa de Montilla al Senat

L'expresident serà senador després de rebre només vuit vots en contra

PÚBLIC ·02/12/2011 - 06:58h

L'expresident de la Generalitat José Montilla va ser ahir designat senador en representació del Parlament català amb només vuit vots en contra i deu abstencions, malgrat el malestar que la seva incorporació a la cambra alta havia generat entre alguns partits catalans.

En la votació secreta feta al final de la sessió plenària d'ahir, 106 diputats van donar el seu suport al fet que l'expresident sigui senador, mentre que deu es van abstenir molt probablement d'ERC, que havia anunciat que aquest seria el sentit del seu vot i vuit hi van votar en contra. D'aquesta manera, el Parlament va aprovar que Montilla, i la també socialista Iolanda Pineda, exalcaldessa de Salt, siguin els dos nous senadors per designació parlamentària, en substitució d'Assumpta Baig i Joan Sabaté, que han renunciat a la seva acta de senadors.

La seva designació es va concretar amb 106 vots a favor de 135 possibles

A l'inici de cada legislatura, la cambra catalana designa vuit senadors que representen la Generalitat al Senat, en funció de la representació que hagi obtingut cada grup a les eleccions al Parlament. Al PSC li en pertocaven dos per aquest motiu.

Polèmica per l'expresident

L'anunci de l'entrada de Montilla al Senat es va topar amb el rebuig frontal d'ERC, C's i Solidaritat, en considerar que rebaixa la figura de la presidència de la Generalitat, la mateixa crítica que va fer CiU, encara que aquesta última formació ja va avançar que votaria a favor per respectar, com ICV-EUiA, la decisió del grup parlamentari socialista.

Fins i tot al PSC s'ha qüestionat la marxa a la cambra alta de l'expresident

Així, malgrat que tots o gairebé tots els diputats de CiU presents a l'hemicicle van votat a favor de la designació per cortesia parlamentària cap al grup que proposava els noms, molts d'ells no amagaven als passadissos de la cambra el seu nul entusiasme per veure un expresident de la Generalitat buscant lloc en un escó del Senat, segons informa Efe.

Des de les files de CiU s'especulava fins i tot amb la possibilitat d'impulsar alguna iniciativa perquè en el futur sigui incompatible exercir un càrrec com el de senador i mantenir, al mateix temps, el despatx oficial al qual té dret un expresident català.

L'elecció de Montilla com a senador, el primer expresident català que ocupa un escó a la cambra alta després d'haver liderat el Govern català, ha generat controvèrsia a les files del PSC, encara que cap dirigent l'ha criticat en públic. En ple ambient congressual, i amb diferents sectors criticant la manera com ha exercit el poder l'actual cúpula del partit que encapçalava Montilla, molts s'han qüestionat aquesta decisió.

Montilla mou fitxa

Fonts pròximes a l'expresident català van explicar ahir que Montilla no va assistir al Parlament perquè era a l'acte de lliurament de la Medalla d'Or al Mèrit al Treball al sindicalista i sociòleg català Carles Navales, mort aquest estiu a l'edat de 58 anys. Aquestes fonts van subratllar que tampoc no resulta "habitual" que un candidat segueixi des de la tribuna d'invitats del Parlament la seva designació.

Malgrat tot, Montilla compareixerà avui davant els mitjans, per explicar com encara aquesta etapa. Des de diferents cercles s'assenyalava ahir que l'expresident pot anunciar el tancament de la seva oficina d'expresident, oberta encara no fa un any.