Archivo de Público
Viernes, 2 de Diciembre de 2011

Els metges condemnen la improvisació de les retallades

Els facultatius reivindiquen el sistema sanitari públic com un dels eixos del model de cohesió social

B. B. ·02/12/2011 - 07:01h

El president del Col·le­gi Oficial de Metges de Barce­lona, Miquel Vilardell, va explicar ahir que els facultatius catalans estan d'acord amb bona part del Pla de Salut presentat pel conseller de ram, Boi Ruiz, però va lamentar que aquest hagi arribat després d'un seguit de retallades en el sistema sanitari públic. Segons Vilardell que presideix el consell assessor del Govern sobre el sistema de salut, els ajustos, realitzats sense un full de ruta clar, han comportat el risc de la pèrdua de la confiança de la ciutadania en el sistema, a més de la incertesa dels professionals. "Les retallades es van fer sense tenir un pla de salut. Primer cal establir un full de ruta i després prendre les mesures adients", va mantenir Vilardell.

El president del col·legi de metges va fer aquestes valoracions durant la presentació de les Propostes per a la Sostenibilitat i Millora del Sistema Sanitari Públic, que han sorgit del debat de més de 320 professionals de la sanitat líders en els seus camps. Amb la intenció de no fomentar una imatge de protesta contínua dels facultatius, Vilardell va voler evitar criticar les mesures preses pel Govern els darrers mesos en l'àmbit de la salut per transmetre la voluntat dels metges catalans de col·laborar en la redefinició del model sanitari. En aquest sentit, el col·legi de metges ha establert un fòrum obert a tots els professionals per tal de recollir propostes i idees per garantir el manteniment del sistema públic de salut. El document elaborat, que s'entregarà al conseller Ruiz, recull la necessitat que els professionals tinguin un paper rellevant en les decisions que es prenguin sobre els canvis en el model.

Vilardell: «Primer cal establir un full de ruta i després prendre mesures»

Agència independent

Els metges advoquen per crear una agència "independent i transparent" que estigui fins i tot per sobre del Ministeri de Salut que elabori unes guies clíniques "de compliment obligatori" basant-se exclusivament en criteris d'eficiència, tant des del punt de vista econòmic com sociosanitari. En aquest sentit, reclamen a les forces polítiques un gran pacte d'Estat similar al Pacte de Toledo amb les pensions per garantir el manteniment del Sistema Nacional de Salut (SNS) i el seu finançament, i evitar la utilització de la sanitat amb fins partidistes.

Vilardell no va entrar a valorar propostes de finançament com ara el copagament que va deixar-les en mans dels representants polítics, però va advertir que és "imprescindible" no trencar amb l'equitat del sistema. "La persona que no té recursos no ha de pagar res, és molt important tenir en compte les rendes baixes perquè ningú quedi exclòs de la cartera de serveis", va mantenir el president del Col·legi de Metges. Precisament, Vilardell va denunciar que l'Estat ha introduït alguns productes en la cartera de serveis sense el corresponent finançament per sostenir-los. "Cal una revisió progressiva de la cartera de serveis, i que tot el que hi hagi inclòs sigui eficaç", va mantenir.

Els professionals volen una agència independent per a les guies clíniques

Una altra de les propostes dels professionals és la revisió del mapa sanitari, que ja inclou el Pla de Salut, per tal de distribuir els serveis mèdics pel territori sense desigualtats perquè tots els ciutadans tinguin accés als tractaments que els calguin. En aquest sentit, els metges destaquen la necessitat d'eliminar duplicitats potenciant l'ús de les noves tecnologies perquè totes les organitzacions comparteixin un sistema d'informació únic que incorpori una sola història clínica del pacient. A més, els facultatius reivindiquen el valor afegit de la formació dels metges joves i reforçar la xarxa d'atenció primària, la "porta d'entrada de la ciutadania al sistema sanitari".