Archivo de Público
Jueves, 24 de Noviembre de 2011

Trias promet complir la seva obsessió per la neteja

Barcelona prioritza l'aspecte de les vies per sobre de la recollida de residus

PÚBLIC ·24/11/2011 - 06:58h

L'alcalde de Barcelona es va proclamar ahir obsessionat per la neteja dels carrers en presentar un pla de millora que té com a eixos fonamentals l'increment de la neteja dels carrers més freqüentats de cada districte i la vigilància policial respecte a les infraccions.

"Com a alcalde, la meva obsessió és la neteja dels carrers", va assegurar Xavier Trias, que va indicar que posar èmfasi en aquest assumpte és la prioritat del nou govern municipal, en comptes de posar-lo en la recollida de residus, com va fer l'anterior govern de la ciutat.

L'alcalde va apuntar que, malgrat que els qui visiten la ciutat el feliciten i li diuen que Barcelona és una ciutat neta, aquesta no és la percepció que tenen més de la meitat dels barcelonins, segons les enquestes. Trias va assegurar que comparteix aquesta percepció dels ciutadans, informa Efe.

Després d'analitzar els dos primers anys de funcionament del contracte de neteja a Barcelona, l'Ajuntament posarà en marxa, a partir del pròxim mes de gener, un pla de xoc per millorar la pulcritud de la ciutat, sense cap cost afegit i d'acord amb les empreses responsables del contracte.

El pla inclou canvis en el funcionament dels serveis de neteja de la ciutat, un pla de comunicació per convèncer els ciutadans que la neteja és responsabilitat de tots i un reforç de l'autoritat, amb especial atenció de la Guàrdia Urbana a actituds incíviques relacionades amb la neteja.

Per Xavier Trias, Barcelona "gasta molt en neteja, però no excessivament", ja que destina el 10% del seu pressupost municipal a la neteja i la recollida de residus, però l'alcalde creu que amb els mateixos diners que es destina al contracte de neteja vigent "es poden fer coses que donin més i millors resultats".

La Guàrdia Urbana vigilarà especialment l'abandonament de bosses d'escombraries, cartrons i objectes voluminosos al costat dels contenidors, així com la col·locació de cartells, pintades i adhesius en façanes i mobiliari urbà i l'abandonament de les defecacions dels gossos.

Entre les novetats del pla hi figura la instal·lació de 278 papereres dobles de gran capacitat (220 litres) en els punts més concorreguts, com ara la Rambla, la plaça de Catalunya, els voltants de la Sagrada Família i el Portal de l'Àngel.

Més vigilància

Xavier Trias va afirmar que és imprescindible sensibilitzar els ciutadans perquè s'impliquin en la neteja i va dir que es reforçarà la vigilància de la Guàrdia Urbana per "prevenir" les infraccions de neteja.

L'alcalde va assenyalar que no es poden tancar els ulls davant certes conductes com ara el robatori de paper i cartró en els contenidors de reciclatge, el top manta o el robatori de coure, sinó donar-los una resposta social amb ordre i autoritat.

En aquest sentit, el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va dir que l'objectiu és que "l'autoritat regni en l'àmbit de la neteja" i controlar els robatoris de paper i cartró i les conductes inapropiades a l'entorn dels contenidors.

Vives va explicar que les denúncies per robatori de cartró i paper de l'interior dels contenidors de recollida selectiva han passat de 94 el 2010 a 691 el 2011 i que el descens global en la recollida selectiva a la ciutat respon al fet que s'està recuperant menys paper i cartró.

Antoni Vives va avançar que es reforçarà i es reorganitzarà el servei de retirada de fulles caigudes perquè actuïn més sovint en els llocs on s'acumulen i en especial als districtes de l'Eixample i Sant Martí, els més afectats per aquest problema.

El tinent d'alcalde va assenyalar que el pla suposa canvis en la manera de treballar, per donar més importància a la consecució dels objectius que al compliment dels processos.