Archivo de Público
Jueves, 17 de Noviembre de 2011

Les pluges dels últims dies omplen rius i pantans

Alguns punts del prelitoral registren fins a 190 litres per metre quadrat

PÚBLIC ·17/11/2011 - 01:10h

PÚBLIC - La C-55 va haver de ser tallada ahir per les esllavissades causades per les precipitacions. acn

El temporal de pluges que des de diumenge passat ha afectat Catalunya, i que ahir va començar a amainar, ha deixat fins a 190 litres d'aigua per metre quadrat en alguns punts del prelitoral i ha omplert els rius i els pantans de les conques internes catalanes, que ja estan al 85% de la capacitat màxima.

On es van registrar més precipitacions va ser al prelitoral, amb 190 litres per metre quadrat a Puig Sesolles (Vallès Oriental) i 171 a Viladrau (Osona), i també a Mas de Barberans (Montsià), amb 149. Les precipitacions van acumular una major quantitat d'aigua en els principals relleus muntanyosos del prelitoral, mentre que al Prepirineu les pluges van ser menys importants i només es van superar els 50 litres per metre quadrat en el sector oriental.

Avui es preveu una certa calma, però la inestabilitat tornarà dissabte

Les intenses pluges també han provocat que s'omplin els rius catalans, com ara el Ter i la Tordera, especialment pels desembassaments d'alguns pantans. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a causa de l'aigua acumulada es van obrir les comportes de l'embassament del Pasteral cosa que va augmentar el cabal del tram final del Ter i també del de Boadella. De fet, les pluges intenses i intermitents que han caigut a Catalunya des del passat 6 de novembre han omplert els pantans de les conques internes, que han passat d'estar a un 80% de la seva capacitat fins al 85%.

De cara a la jornada d'avui i la de demà, es preveu una certa estabilitat, tot i que aquest matí encara hi pot haver alguns xàfecs aïllats a l'extrem sud del litoral i prelitoral. El cap de setmana, però, tornarà a estar passat per aigua perquè s'acosta una nova pertorbació que afectarà molts punts de Catalunya.

Cau un pi a Gràcia

Els aiguats obliguen a tallar el trànsit en diversos punts de la xarxa viària

Les pluges apareixen com la causa principal de la caiguda ahir al matí d'un pi d'uns 20 metres d'alçada al districte de Gràcia de Barcelona, que no va provocar ferits ni danys materials, i d'una esllavissada de pedres a la via del tren a Aguilar de Segarra (Bages), que va obligar a cobrir per carretera el trajecte entre Manresa i Calaf, de la línia R12 de Rodalies.

El temporal també va dificultar el trànsit en diversos punts de la xarxa viària, com ara a la C-58, a Monistrol de Montserrat, que es va haver de tallar ahir per esllavissades, o algunes carreteres locals que va caldre tancar per la forta pluja, com ara la GIV-6101 a Pedret i Marzà (Alt Empordà).