Archivo de Público
Sábado, 1 de Enero de 2011

El Media-TIC guanya el premi al millor edi fi ci del món

Guardonat per l'aposta pel disseny digital i l'estalvi energètic

PÚBLIC ·01/01/2011 - 06:09h

L'edifici Media-TIC, situat al el districte 22@ de Barcelona, ha guanyat el premi al millor edifici de l'any 2011, després d'haver estat distingit també com a millor edifici d'oficines per part del World Architectural Festival (WAF).

El Media-TIC és obra del despatx d'arquitectura Cloud 9, encapçalat per l'arquitecte barceloní Enric Ruiz-Geli, i ha estat reconegut per la seva aposta pel disseny digital i l'estalvi energètic. El Media-TIC té una aparença molt singular. Pintat de color verd, està envoltat d'una "pell" formada per uns prismes plàstics de bombolles inflables que es regulen en funció de la intensitat solar i que contribueixen de forma determinant a l'estalvi energètic. També té un sostre fotovoltaic i diferents elements que redueixen sensiblement la producció de CO2 i fan que hagi estat considerat un edifici de zero emissions.

Una pell' plàstica de bombolles inflables propicia l'estalvi energètic

En rebre el guardó, l'arquitecte Enric Ruiz-Geli va posar de manifest que el Media-TIC "és una llavor per a la revolució mediambiental que hem d'escometre per tal de guanyar la lluita contra l'escalfament global". Paul Finch, director dels WAF Awards, va subratllar que "és un símbol d'un moviment emergent a Barcelona, que empeny la preocupació per l'energia i la sostenibilitat". En la seva opinió, és una mostra que quan s'aborden aquests temes els arquitectes han de dirigir el canvi.

Promogut pel Consorci de la Zona Franca i situat a la confluència dels carrers Sancho de Ávila i Roc Boronat, el Media-TIC està ocupat per empreses del sector digital i de les comunicacions i disposa d'un cibernàrium i un auditori.

El Media-TIC acumula una llarga llista de premis, ja que va guanyar també el premi europeu a la millor estructura metàl·lica l'any 2009, els premis de Construcció Sostenible de Castella i Lleó el 2010, el premi a la Innovació de la Biennal d'Arquitectura Espanyola del 2010 i ha rebut també la menció honorífica del premi FAD d'arquitectura 2010 i del premi de medi ambient de la Generalitat de l'any 2009.

El jurat el considera un símbol de l'aposta per la sostenibilitat

Al guardó, que es va celebrar a Barcelona, hi van concórrer unes 700 candidatures d'uns seixanta països.