Archivo de Público
Viernes, 7 de Octubre de 2011

Els Mossos detenen sis indignats que s'havien lliurat als jutjats

Els imputats pel setge al Parlament acudeixen voluntàriament a la Ciutat de la Justícia i són arrestats

BRAIS BENÍTEZ ·07/10/2011 - 00:37h

BRAIS BENÍTEZ - Els Mossos d'Esquadra s'enduen detingut un dels indignats que havien acudit a la Ciutat de la Justícia. acn

Nou dels indignats imputats per l'assetjament als diputats durant el bloqueig al Parlament es van apropar ahir voluntàriament a la Ciutat de la Justícia i van comparèixer davant el jutge per tal que se'ls entregués la citació judicial sense haver de ser detinguts. Un cop allà, però, una cinquantena d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra van irrompre al complex judicial, van envoltar del tot l'edifici i es van emportar detinguts sis dels indignats, alhora que van retenir els periodistes i advocats que es trobaven amb els joves imputats.

Els indignats van arribar al recinte judicial al voltant de les 11 del matí. El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, Josep Miquel Porres, que ahir estava de guàrdia d'incidències, va prendre declaració als nou joves i va comunicar a l'Audiència Nacional que els nou imputats es trobaven a la seva disposició.

L'Audiència va ordenar l'arrest sense informar el jutge de Barcelona

Moments de confusió

Fonts judicials van revelar que la resposta de l'Audiència no va arribar fins dos quarts de tres. Per això, quan els Mossos van arribar a la Ciutat de la Justícia, el jutge instructor, visiblement enfadat, es va acostar fins al lloc on es retenia els indignats i va cridar els comandaments policials al seu despatx perquè li donessin explicacions d'una operació que ell no havia ordenat. Segons les mateixes fonts, els Mossos van informar l'Audiència que els indignats eren a la Ciutat de la Justícia, i el jutge que porta el cas, Eloy Velasco, els va ordenar que "procedissin com fins ara". Un cop finalitzada la confusa actuació dels Mossos, l'Audiència va remetre una nota al jutjat barceloní comunicant que la policia autonòmica seguia ordres seves.

La retenció dels advocats dels indignats i de tres redactors d'El Punt Avui, Efe i El Periódico de Catalunya a les escales d'accés a la cafeteria es va produir per assegurar la seva identificació enmig del grup d'indignats, segons van indicar fonts policials. El Departament d'Interior va admetre que, per "precaució", hi va haver un "excés de zel" en la retenció dels periodistes, als quals la conselleria d'Interior va demanar disculpes.

Els advocats estudien emprendre accions legals contra el jutge Eloy Velasco

Els lletrats dels indignats, que prèviament als fets ja havien comunicat a l'Audiència Nacional la situació dels seus representats, van explicar a Públic que estudien emprendre accions legals contra Velasco: "Si s'estan posant a disposició judicial no té sentit que els privin de llibertat per posar-los a disposició judicial".

En aquest sentit, fonts properes al cas expliquen que l'estratègia utilitzada pels lletrats dels indignats va ser la mateixa que es va seguir en casos com el del judici a algun col·laborador del comando Barcelona d'ETA. En aquell cas, però, després d'acudir als jutjats de Barcelona, el jutge instructor va prendre declaració a l'imputat i, exercint com a representant de l'Audiència Nacional, va resoldre el cas citant-lo a signar cada 15 dies, sense posar-lo a disposició policial.