Archivo de Público
Jueves, 6 de Octubre de 2011

Mas elimina la paga extra del Govern davant el clima social

El Parlament secunda la iniciativa i prepara un nou pla d'austeritat amb mesures "exemplars"

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS ·06/10/2011 - 07:39h

Artur Mas va anunciar ahir la supressió de la paga de Nadal dels consellers i alts càrrecs de la Generalitat en resposta a la intensa pressió del sector sanitari per la dura política de retallades. El fet es produeix després que representants de les juntes clíniques dels grans hospitals públics de Catalunya demanessin la reducció de sous d'alts càrrecs i diputats per treure fons amb destinació a la salut pública. El clima de virtual revolta en el si del sector de la sanitat pública i la proximitat de les eleccions, en combinació amb l'inquietant escenari de crisi econòmica i social, expliquen el fet i la càrrega simbòlica que té.

La supressió de la paga nadalenca dels membres del Govern i els 350 alts càrrecs de la Generalitat i directius d'empreses públiques suposarà un modest estalvi d'1,8 milions d'euros. Es tracta d'una xifra molt simbòlica davant la brutal retallada de mil milions (10%) de la factura sanitària, però el Govern intenta apagar el foc declarat en el sector després de l'últim pas de rosca adoptat per complir in extremis l'objectiu de dèficit.

La decisió intenta fer front a la forta pressió del sector de la sanitat pública

El malestar que s'arrossega des de la posada en marxa del programa de retallades ha derivat en una situació gairebé explosiva per la nova tisorada de 45 milions 20 milions en concepte de retards a costa de les retribucions complementàries dels 40.000 funcionaris de l'Institut Català de la Salut (ICS), més 32 milions a càrrec de proveïdors i farmàcies. El discutit conseller de Salut, Boi Ruiz, assetjat definitivament des de tots els fronts, va instar ahir davant del Parlament el nou Govern central a definir-se sobre el copagament i assumir la necessitat d'aportar més ingressos per finançar la sanitat pública.

Mas va treure l'as de la màniga de l'eliminació de la paga extra després que el portaveu del Govern, Francesc Homs, va esquivar la reclamació de la rebaixa de sous. "No dic que no es torni a plantejar, però això ja s'ha fet", va dir dimarts al final de la reunió del Consell Executiu, on el president va afirmar ahir haver plantejat el cas.

La iniciativa se suma, en efecte, a la rebaixa del 15% del salari dels membres del Govern aplicada per l'anterior Govern d'esquerra, pocs mesos abans d'abandonar el poder. "Aquest any nosaltres tornarem a actuar en aquest sentit, ens afecta a nosaltres i no obliga a ningú més, però ho farem com a Govern", va afirmar Mas dirigint-se al dirigent socialista i exconseller, Joaquim Nadal. La supressió de la paga d'aquest any es produeix també després de la retallada de la despesa aplicada ja per la forta reducció (23%) d'alts càrrecs i la rebaixa encara més gran (40%) del nombre d'assessors i càrrecs polítics adscrits a la Generalitat com a personal eventual.

La mesura afectarà consellers i alts càrrecs, amb un estalvi d'1,8 milions

Un nou "pla de xoc"

La inesperada decisió del Govern va ser seguida immediatament per l'anunci d'un nou "pla de xoc" en les despeses del Parlament, anunciat als passadissos per la presidenta Núria de Gispert. "Amb la que està caient, amb el dèficit i el deute que tenim, que els alts càrrecs perdin la paga extra és només una mesura per donar exemple", va afirmar De Gispert, que va anticipar mesures "exemplars i simbòliques" que aniran "més enllà".

La presidenta del Parlament va avançar que el nou pla suposarà retallades de retribucions de diputats i alts càrrecs, així com de despeses de funcionament. El sou dels diputats ja va registrar retallades del 8% al 15%, a més de l'adopció d'altres mesures d'estalvi com ara el retorn de sis milions previstos per a obres i la supressió de la meitat de la flota de vehicles oficials.

«Ara ens afecta a nosaltres i no obliga a ningú més», diu Mas

"Amb això no es resol el problema de la sanitat i l'educació, però es demostra que les institucions són sensibles", va afirmar la dirigent democristiana amb èmfasi. "És un gest perquè les famílies que estan patint sàpiguen que el Govern de la Generalitat està al seu costat i també el Parlament", va remarcar.

El grup d'ICV, que el desembre del 2010 ja va presentar una llista de propostes d'austeritat al Parlament, va exigir ahir que tots aquests estalvis es destinin íntegrament a les polítiques socials. Per la seva banda, el líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha proposat que els regidors i alts càrrecs polítics de l'Ajuntament de Barcelona renunciïn també a la paga de Nadal, idea que proposa fer extensible a la Diputació de Barcelona. L'exalcalde Jordi Hereu no va trigar a anunciar el seu suport a Trias si secunda la iniciativa llançada pel Govern.

Per la seva banda, ERC va exigir ahir al conseller Lluís Recoder que anul·li una comanda de tres mil lots de Nadal per a l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), per un cost aproximat de 150.000 euros.