Archivo de Público
Viernes, 16 de Septiembre de 2011

El matrimoni del Clot busca un pis de protecció

Dos mesos després del desnonament encara no tenen un lloc on viure

ROSA FERNÁNDEZ ·16/09/2011 - 07:19h

ROSA FERNÁNDEZ - El desnonat Eliseo Loyé amb l'alcalde Xavier Trias, ahir davant de l'Ajuntament de Barcelona. Arnau Bach

Ja fa dos mesos que Eliseo Loyé i Verònica Loká ho van perdre tot. Les seves vides van quedar segrestades en el pis del barri del Clot on vivien des de feia 25 anys i d'on van ser desnonats pels Mossos d'Esquadra. La Verònica recorda, amb els ulls negats, com els agents es van enfilar pel balcó, amb l'ajuda d'una escala, i van irrompre al menjador de casa seva. Els veïns que hi havia dins l'immoble per donar suport al matrimoni i els seus tres fills no van poder fer res per aturar-ho. Els Mossos havien arribat amb més de 20 furgons plens d'efectius antidisturbis i no van dubtar a carregar.

"Avui estem tota la família separada i no trobem cap llar", explica l'Eliseo. Van haver d'abandonar el seu pis en pocs minuts i, des de llavors, els familiars els acullen. El matrimoni i els dos fills majors d'edat viuen amb una germana de la Verònica, i el fill de 13 anys, amb un tiet. "Ens agradaria poder trobar un altre pis al Clot, prop de l'escola del petit. Però no trobem res que puguem pagar", diu la Verònica. El sou de l'Eliseo no arriba als mil euros mensuals i és tot el que tenen.

La família passa les hores del dia al carrer. "Arribem a les 12 de la nit per dormir i a les nou del matí marxem. No volem causar molèsties a ningú", diu la Verònica. Al desnonament s'hi suma la distància: part de la família viu ara al barri de Sants i el fill petit al Poble-sec. "Intento veure'l cada dia, però a vegades se'm fa impossible perquè també dedico moltes hores a intentar trobar una llar", lamenta la Verònica.

Una bossa d'habitatges

La desesperació els va portar a picar ahir a la porta de Càritas. Aquesta entitat ha iniciat un servei de mediació en l'habitatge davant l'allau de desnonaments de famílies castigades per l'atur i la crisi. A Càritas estudiaran el seu cas i miraran de trobar-los una llar com més aviat millor. El Govern s'ha compromès a cedir a aquesta entitat una bossa de 30 habitatges del parc públic per poder atendre els casos més extrems, com el de la Verònica i l'Eliseo. Tot i així, Càritas encara no disposa de les claus de cap pis i el procés s'intueix lent. "Ens em sentit desemparats pels assistents socials del barri, sort n'hem tingut dels veïns", explica la Verònica. El suport veïnal ha estat el combustible de la lluita d'aquesta família. "No us deixarem sols", repetia l'Aurora, una de les veïnes que ahir va acompanyar l'Eliseo i la Verònica a l'entrevista amb els treballadors socials de Càritas.

Després de l'entrevista, veïns i familiars es van apropar a la plaça de Sant Jaume, on l'alcalde Xavier Trias presidia un acte oficial. Amb el crit uníson de "prou desnonaments", van protestar pels pisos del parc públic que estan buits i que podrien ser ocupats per famílies amb dificultats. Trias va convidar l'Eliseo i la Verònica a l'Ajuntament, on van xerrar durant deu minuts. L'alcalde es va comprometre a buscar una solució a la seva situació i trobar-los un sostre com més aviat millor.

La Verònica i l'Eliseo van fer saber a Trias que en el pis on vivien encara hi tenen moltes pertinences, però el propietari del pis, Alberto Viñas Tous, no els deixa recuperar-les. A més, la majoria de mobles estan en un magatzem de Sant Andreu de la Barca, on els Mossos els van dur el dia del desnonament. "Ens van donar un termini de tres mesos per retirar-los i ja n'han passat dos. Si no trobem llar on instal·lar-los aviat també els perdrem", lamenta la Verònica. Així que si Trias compleix la promesa, hauria de ser abans d'un mes per tal que els mobles de la Verònica i l'Eliseo no es perdin, com ja ho han fet els seus records i il·lusions.