Archivo de Público
Jueves, 15 de Septiembre de 2011

Badalona retira bancs i fonts dels seus carrers

La mesura no havia estat comunicada a uns veïns dividits per la decisió del PP

M. USTRELL / E. ESCRICHE ·15/09/2011 - 07:47h

No ha arribat ni als cent dies com a alcalde i Xavier García Albiol ha aconseguit instal·lar Badalona en un estat de polèmica permanent. La crispació viscuda durant els actes de la Diada de l'Onze de Setembre i l'ombra d'una moció de censura planant sobre la ciutat no han afectat l'Ajuntament, que ha pres una nova decisió controvertida: eliminar tots els bancs de la via pública on es concentraven immigrants.

La mesura s'ha portat a terme als barris de la Salut i Sant Roc, on alguns veïns ja havien demanat a l'anterior equip de govern (PSC, CiU i ERC) que es retiressin els bancs on es generaven reunions de nouvinguts. Una de les persones que més va lluitar per assolir aquest objectiu és l'actual coordinadora del PP a la Salut, Júlia Sánchez, que fins i tot va iniciar una campanya de recollida de firmes per impedir les concentracions dels immigrants. "Seien aquí fins ben entrada la matinada i ens embrutaven els bancs", explica Pilar Montoya, veïna del barri. Antonio Hernández, que viu a la Salut Alta, denuncia que diversos grups de pakistanesos "feien soroll a les nits" i destaca la manca d'higiene d'alguns perquè "posaven els peus descalços als bancs".

La mesura s'ha portat a terme en dos barris de la localitat: la Salut i Sant Roc

Tots dos veuen amb bons ulls la decisió del govern municipal, que encara no ha informat els veïns de la mesura. Tot i això, el regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Badalona, Daniel Gràcia, assegura que "es traslladen tots aquells bancs on els veïns ens han denunciat que hi havia xivarri i a les nits no podien descansar".

Alguns d'aquests elements del mobiliari urbà només fa mig any que van ser col·locats i el consistori els pretén redistribuir. Diversos bancs del barri de Sant Roc també han desaparegut del mapa sense previ avís, tot i que Daniel Gràcia assenyala que "s'han de substituir perquè són de formigó i si bolquen esdevenen un perill". La mesura era tema de conversa dels veïns d'aquesta zona, que, asseguts en cadires al portal de casa seva, desvinculaven les concentracions d'immigrants de les accions incíviques. "Treure els bancs no serveix per eliminar el soroll que hi ha a les nits", apunta la Manuela, que lamenta "haver vist poc García Albiol pel barri".

Els problemes d'incivisme relacionats amb el mobiliari urbà no acaben als bancs i Xavier García Albiol també ha decidit tancar tres fonts al barri de la Salut perquè "deixen de tenir la seva funció quan s'utilitzen per al bany, per omplir garrafes d'aigua o per rentar la roba". Segons García Albiol, "són els veïns que, quan veuen que s'hi estan rentant la roba o s'hi renten, s'emprenyen i amb tota la raó".

Alguns bancs només fa mig any que han estat col·locats i es pretén reubicar-los

El regidor de Via Pública denuncia el "mal ús" que el col·lectiu gitano romanès fa de les fonts públiques i afirma que el consistori "treballa per posar un nou model que ho impedeixi" i que podria quedar instal·lat en poques setmanes. L'Ajuntament ja ha anunciat que en els propers dies es retiraran més fonts en altres zones de la ciutat.

Una mesura amb precedents

L'Ajuntament de Salt va ordenar el tancament de la trentena de fonts públiques que té el municipi fa gairebé dos anys després de detectar-se que s'utilitzaven per omplir garrafes d'aigua durant les 24 hores del dia.

A Salt les fonts públiques estan tancades des de fa gairebé dos anys

Aquest fet va generar les queixes dels veïns, bàsicament per sorolls, i a més també va augmentar el risc de proliferació del mosquit tigre en les fonts en què s'acumulava una mica d'aigua. "Quan es va prendre la decisió la situació era molt escandalosa", reconeix l'alcalde, Carles Torramadé en aquell moment a l'oposició, que pretén posar les fonts de nou en funcionament.