Archivo de Público
Miércoles, 7 de Septiembre de 2011

Barcelona escurça les festes a només quatre dies

La crisi obliga a reduir en un 10% el pressupost de les celebracions

PÚBLIC ·07/09/2011 - 07:00h

Barcelona viurà les Festes de la Mercè del 22 al 25 de setembre. La festa major de la ciutat cau en dissabte i, per tant, els actes es concentraran principalment el cap de setmana (24 i 25 de setembre), per bé que arrencaran el dijous 22 amb el tradicional pregó que enguany realitzarà el periodista barceloní Joaquim Maria Puyal. Amb només quatre dies de festa i condicionat un any més per la crisi, el pressupost de les celebracions es queda en 3,4 milions d'euros (un 10% menys respecte de l'any passat).

La ciutat russa de Sant Petersburg, agermanada amb Barcelona des del 1985, serà la convidada d'una Mercè que manté per segon any consecutiu el festival MAC (Mercè Arts de Carrer).

El pregó del periodista Joaquim Maria Puyal obrirà els actes el dia 22

Bona part de les activitats del festival MAC es repartiran entre el Castell de Montjuïc i el Parc de la Ciutadella (de dia, Parc de la Dansa i el Teatre al Carrer; de nit, Parc de la Llum). El Castell tornarà a ser la seu del món del circ i s'hi podran veure multitud d'espectacles, des de malabaristes fins a equilibristes, passant pel trapezi i les acrobàcies. A més, l'Ateneu Popular Nou Barris hi durà una creació del seu 15è Circ d'Hivern, i els Zootroupe, la seva Màgia itinerant.

A la nit, el protagonisme és indiscutiblement per a l'espectacle de ballet clàssic El llac dels cignes, que presentaran conjuntament la companyia russa Teatre Mariinsky i diverses companyies de dansa catalanes. Aquest és, segons el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, "el gran espectacle d'enguany".

En aquest clàssic del gènere del ballet hi participarà la reputada artista Tatiana Tkachenko (en el doble paper de cigne blanc i cigne negre), però també cent ballarins catalans i russos. L'escenari, la cascada i el llac del parc esdevindran els onírics espais on es desenvolupa l'acció.

La majoria d'espectacles es faran a Montjuïc i a la Ciutadella

Pel que fa a la música, i a l'espera que avui es presenti el programa del festival BAM (Barcelona Acció Musical), ja ha transcendit que, un any més, l'apartat musical de la Mercè tornarà a ser protagonista. Al marge de l'oferta del BAM, el Mercè Música programa multitud de grups dels estils més diversos, com ara la Barcelona Jazz Orquestra, l'Orquestra Plateria, The Pinker Tones o Aziz Sahmaoui & University of Gnawa. Al Fòrum, la programació serà conjunta entre el BAM i Mercè Música, i se centrarà en una selecció d'artistes catalans que han emergit en els darrers anys.

D'altra banda, per quart any la façana de l'Ajuntament es vestirà amb projeccions, amb l'espectacle La casa màgica, creat per Urano i dirigit per Franc Aleu. Amb guió de Jordi Teixidor i música d'Arturo Calvo, aquest espectacle es podrà veure els quatre dies de festa i en diferents horaris.

Més enllà d'aquests espectacles, també destaquen altres elements propis de la festivitat, com són les activitats esportives encapçalades per la tradicional cursa de la Mercè, la 16a Mostra d'Entitats i el festival Àsia.

La ciutat russa de Sant Petersburg serà la convidada aquest any

Els actes més tradicionals

La Mercè no s'oblida de les celebracions d'arrel més popular i tradicional, i no faltaran ni la diada castellera de les colles locals, el concurs de colles sardanistes, l'exposició de dracs i bèsties de foc, la galejada trabucaire ni, tampoc, el Correfoc. Sobre aquest clàssic de la festa major, enguany presenta una novetat important amb el trasllat de la Porta de l'Infern (que marca el punt de sortida) ocupant tota l'ample de la Via Laietana.

Encara en el terreny del foc, la ciutat vol "retre un doble homenatge pirotècnic" a la patrona. En primer lloc, el clàssic piromusical de la Mercè, que tanca les festes. En segon lloc, l'exhibició pirotècnica del Festival Pirotècnic Internacional de Barcelona, que se celebrarà en dues nits amb la participació de Les Artisans du Spectacle i la Pirotècnia Vulcano.