Archivo de Público
Viernes, 15 de Julio de 2011

Trias aconsegueix obrir el seu mandat amb un ampli consens

CiU tanca alguns acords en el primer ple, però l'oposició avisa que seran quatre anys "difícils"

JORDI MUMBRÚ ·15/07/2011 - 00:59h

JORDI MUMBRÚ - L'alcalde Trias parlava ahir amb el president del ple, Joan Puigdollers, i la seva substituta, Irma Rognoni. josé colón

Dins de l'Ajuntament hi ha un bar. És just al costat de la sala de plens, només obre quan hi ha sessió i els regidors tenen barra lliure. Això sí, només serveixen esmorzars: quatre croissants, un parell d'ensaïmades, cafè i te. L'ambient és sempre més distès que el del ple (fins i tot que el d'ahir, que no prometia grans discussions) i els regidors de diferent color polític semblen més companys de feina que no pas rivals polítics. "Ostres! Quant de temps feia que no entrava aquí", va cridar ahir Jordi Hereu quan ja era dins del bar. I és que l'alcalde acostuma a esmorzar al seu despatx. Però des d'ahir, els costums, els càrrecs i les cadires han canviat.

Socialistes i ecosocialistes que abans eren al Govern ahir es van estrenar a l'oposició, mentre que els convergents van entrar a la sala assumint el seu nou paper, un pèl nerviosos però amb ganes de lideratge. La sessió d'ahir va servir per aprovar el cartipàs municipal. La proposta del govern va rebre el suport de tots els partits polítics menys Unitat (abans ERC), que es va abstenir. L'acord final dóna però força veu als partits de l'oposició, que presidiran totes les comissions del plenari. El primer tinent d'alcalde i portaveu municipal, Joaquim Forn, va explicar que el nou equip compta amb un 20% menys de càrrecs electes (per donar exemple d'austeritat), i que s'ha passat de nou a cinc comissionats i de 17 a 13 regidories. "Alguns d'aquests canvis poden semblar petits, però fins ara no s'havien fet", va dir.

Els diferents partits polítics es van estrenar ahir en el seu nou paper

La nova oposició

El consens d'ahir va ser tal que fins i tot el líder d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, va considerar que l'acord era "positiu" i va destacar que respecta la "pluralitat" de l'Ajuntament. Això sí, des del seu nou paper a l'oposició, Gomà ja va ensenyar les dents i, just després de les felicitacions, va acusar Xavier Trias de mantenir "un silenci de complicitat" davant les retallades socials del Govern d'Artur Mas "que posen en risc el model de cohesió". Optimista com sempre, Hereu va començar la seva intervenció assegurant que estava content d'ocupar el nou escó, va felicitar l'alcalde i de seguida va llançar el primer avís: "Els deixem un bon vaixell, amb una magnífica tripulació i ple de combustible. Vostès hauran de decidir quina ruta volen emprendre", va dir.

Hereu va parlar de retallades, del risc d'una Barcelona "subordinada" i d'aplicar un canvi en el model d'urbanisme. L'exalcalde també va acusar Trias d'utilitzar la retòrica per evitar compromisos: "He vist moltes declaracions parlant de les formes però no dels continguts", va afirmar. Tant Hereu com Gomà van criticar que el nou govern encara no hagi presentat "un full de ruta".

Forn va destacar que el nou govern té menys càrrecs i regidories

El líder del PP, Alberto Fernández Díaz, també va votar a favor del cartipàs, però va denunciar que l'Ajuntament haurà estat sis mesos sense aprovar temes de ciutat. Ningú va votar en contra del cartipàs, però Unitat es va abstenir perquè no ha estat inclosa en cap de les empreses municipals. En el darrer mandat, tots els partits eren en totes les empreses. En el seu torn, Trias es va limitar a recordar que la prioritat del govern és l'ocupació.

Sol a la presidència

Una altra de les novetats d'ahir va ser l'estrena de Joan Puigdollers com a president del ple. Fins ara aquest càrrec sempre l'ocupava l'alcalde, que s'asseia dalt d'una tarima envoltat pels tinents d'alcalde, que sovint responien en nom seu. Però Trias i el seu equip prefereixen asseure's amb la resta de regidors i que Puigdollers faci d'àrbitre. El regidor més veterà de l'Ajuntament ocupa, doncs, el lloc que abans ocupaven cinc persones. Després del ple i dels nervis del primer dia, Puigdollers va passar per davant del bar on hi havia alguns regidors parlant amb periodistes i va fer una confessió: "M'he sentit molt sol allà dalt, demanaré al meu grup que em posin l'Irma Rognoni (la substituta del president) al costat".