Archivo de Público
Jueves, 14 de Julio de 2011

Seat inicia amb la fabricació del Q3 la seva "segona oportunitat"

La companyia presenta el nou model d'Audi que ha rellançat la planta espanyola

D. CORDERO / D. GUERRERO ·14/07/2011 - 00:57h

D. CORDERO / D. GUERRERO - Un dels cotxes de la marca alemanya a la fàbrica de muntatge que Seat té a Martorell. manu fernández

Seat sobreviu instal·lada en una muntanya russa. És una qüestió històrica, acostumada com està la companyia a passar de mastegar el drama a coronar l'èxit. Ahir, en la inauguració oficial del centre de producció de l'Audi Q3 a Martorell, el president de la Generalitat, Artur Mas, ho va deixar anar quan va dir que la companyia automobilística tot just ara inicia "una segona oportunitat, un renaixement". A falta de saber què passa amb les finances públiques d'Occident, Seat inicia un altre cicle de creixement.

La companyia plantejava fa cinc anys l'acomiadament de 1.300 persones (que es van quedar en 660) i avui pensa a contractar-ne 800. Fa dos anys la unitat sindical queia pel precipici en un referèndum en què els treballadors votaven si acceptaven la congelació salarial a canvi de fabricar el Q3 i ahir Cristian Rodríguez, de 21 anys, celebrava ser un dels 700 escollits (de 12.000 candidats) per treballar en la línia de producció creada per a Audi. Pel seu costat passava tot un grup d'eminències polítiques i empresarials, encapçalades pel príncep d'Astúries, per celebrar una inversió que Volkswagen, propietari de Seat, quantifica en 330 milions d'euros.

Martorell inaugura la primera línia de producció d'un cotxe de gamma alta

En tot cas, Seat ha fet un salt qualitatiu històric. Mai abans Audi havia deixat en mans d'una altra marca la fabricació d'un dels seus models sense desplaçar els seus directius. Ho feia per assegurar la qualitat i sobretot mantenir el prestigi dels seus cotxes, fet que li permet vendre un dels seus turismes per un preu supe­rior al de la competència. Per això els audis llueixen d'una forma especial des de fa un mes a la planta de Martorell, d'on n'han sortit ja 300 unitats.

No és ni molt menys el model més fabricat, el que més ocupació crea, ni el que retornarà els beneficis a la marca espanyola. Però aporta un valor afegit a la planta vallesana i imatge, i l'ajudarà a assolir el seu rècord de producció el 2014, amb 551.000 vehicles (molt per sobre de l'últim rècord, del 2000, de 500.000 unitats). Aquests anys es fabricaran gairebé 399.000 cotxes.

Això sí, l'objectiu central de Martorell continuaran sent dos models de la casa: l'Ibiza i el León, que encara són les insígnies de la marca i el gros de les seves vendes.

La planta encara un cicle ascendent per marcar un rècord de producció el 2014

Des que es va posar en funcionament la línia, surten d'aquesta que comparteix amb el Seat Exeo 20 unitats al dia. A partir del setembre ja en seran 500 i es preveu que durant tot l'any que ve es fabriquin 100.000 unitats. Per llavors ja s'hauran creat els dos nous torns de treball per assolir les previsions de fabricació.

Aquestes 100.000 unitats serà el màxim, fins que Audi comenci a fabricar el model a la Xina. Llavors, ja cap al 2014, potser el Tribu el totcamí en què treballa Seat amb la mateixa plataforma que el Q3 compartirà cadena de producció amb el seu cosí adinerat d'Audi.