Archivo de Público
Miércoles, 13 de Julio de 2011

El Govern troba "interessant" la proposta de la insubmissió fiscal

CiU tampoc tanca la porta a aquesta possibilitat si no s'avança cap al concert econòmic

ALBERT MARTÍN VIDAL ·13/07/2011 - 00:52h

ALBERT MARTÍN VIDAL - Artur Mas va presidir ahir, com cada dimarts, la reunió del Consell Executiu amb la presència de Duran i Lleida. acn

La societat civil segueix empenyent el Govern en matèria de reivindicació nacional. La proposta d'insubmissió fiscal plantejada dilluns per Òmnium Cultural va trobar ahir resposta en l'executiu català i en la mateixa CiU, que es van mostrar freds amb la proposta però no li van tancar la porta de manera contundent.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va explicar que l'executiu "té un pla" en aquest camp i implica, com és sabut, plantejar al Govern central un nou acord de finançament en la línia del concert econòmic vigent a Euskadi i Navarra. En aquest sentit, Homs va voler precisar que aquest és "l'únic pla" que té l'executiu nacionalista que presideix Artur Mas i va explicar que tenir "un pla B o un pla C" podria ser perjudicial per a aquest objectiu.

L'executiu català es mostra confiat, però, a aconseguir un nou finançament

Malgrat aquest posicionament, el portaveu va manifestar que la proposta d'Òmnium, en el seu dia també defensada per Jordi Pujol, li sembla "interessant".

Equidistància calculada

La mateixa equidistància va mostrar Oriol Pujol, president del grup parlamentari convergent, que va declarar que considera la insubmissió fiscal una opció possible en cas que es negui el pacte fiscal a Catalunya. Interrogat sobre si donaria suport a aquesta possibilitat si calgués, el dirigent de CiU va respondre afirmativament: "Molt probablement". Pujol va voler reblar en aquest posicionament mantenint la prudència. "No m'atreveixo a dir que no es farà", va dir.

Òmnium Cultural veu predisposades les empreses a fer el tancament de caixes

Malgrat això, Pujol es va mostrar optimista respecte a les negociacions que ha d'encetar l'any vinent CiU a Madrid de cara a obtenir un nou tracte econòmic: "Tinc l'esperança que, abans de quatre anys, el pacte fiscal serà una realitat".

Oriol Pujol i el portaveu del Govern van coincidir també a l'hora de situar com a principal prioritat d'aquesta etapa política el control i la gestió per part de Catalunya dels seus impostos. Pujol es va referir a "l'aixeta", mentre que Homs va recordar que si l'Estat no paga el Fons de Competitivitat, Catalunya es veurà obligada a tornar part de l'avanç d'IRPF i IVA al Govern central.

En sentit contrari es van manifestar les formacions espanyolistes, que van criticar durament Òmnium Cultural, que aquesta setmana ha complert el mig segle d'història. Particularment significatives van ser les paraules d'Enric Millo, portaveu del PP al Parlament, que va lamentar que "Òmnium és cada cop menys cultural i més partidista". Millo va afegir que el posicionament de la presidenta de l'entitat, Muriel Casals, "fa un flac favor" a l'entitat. El dirigent conservador, artífex del pacte entre CiU i PP pels pressupostos d'enguany, va assegurar que Casals "s'ha convertit en una maltractadora de la pluralitat catalana".

Des de Ciutadans aprofitaven la circumstància per recordar aquest acord entre CiU i PP, que ha estat acompanyat també d'enteses en ajuntaments i diputacions. El diputat Jordi Cañas recordava que "el PP no donarà suport a un partit que amenaça amb la insubmissió fiscal". A més, Cañas va dir al seu compte a Twitter que Òmnium és "el braç armat de CiU" en la seva agenda: "Sincronitzen agenda i es converteixen en altaveus de les seves propostes delictives".

Respecte a aquest tancament de caixes, la mateixa consellera de Justícia del Govern, Pilar Fernández Bozal, es mostrava escèptica. "Encara que jo no vulgui pagar, ho acabaré fent; els mecanismes de defensa de les institucions públiques em buidaran el compte corrent", va dir, per concloure que "és un tema que cal pensar bé".

Bilateral imminent

Respecte a la seva relació amb el Govern espanyol, l'executiu català va anunciar ahir que el president de la part catalana de la Comissió Bilateral, Josep Antoni Duran i Lleida, es reunirà amb Manuel Chaves per explorar la possibilitat de concretar un nou paquet de traspassos abans d'acabar el juliol.