Archivo de Público
Viernes, 8 de Julio de 2011

Govern i PP ultimen l'acord pels comptes

El partit de Sánchez-Camacho aconsegueix rebaixar el pes de les ambaixades catalanes

ALBERT MARTÍN VIDAL ·08/07/2011 - 01:16h

ALBERT MARTÍN VIDAL - Alícia Sánchez-Camacho, ahir, en companyia de Joana Ortega. acn

El Govern i el PP encaren la darrera fase de l'acord per tirar endavant els primers pressupostos a la baixa de la història de la Generalitat. Totes dues parts esprintaven ahir mantenint una sèrie de reunions al Parlament per acabar d'assolir un acord definitiu.

El partit que presideix Alícia Sánchez-Camacho ja va anunciar fa dues setmanes que faria possible que els pressupostos d'enguany superessin el tràmit parlamentari amb una abstenció, però calia veure quines contrapartides obtindria per part de l'executiu.

Les reunions es van multiplicar ahir per tancar un acord definitiu

El preu que pagarà el Govern als populars, que buscaven abandonar la marginalitat política dels darrers anys a la cambra catalana, queda dins els principis del manual econòmic liberal de tots dos grups. Inicialment, el PP havia reclamat una austeritat encara més gran, amb retallades en els àmbits de les empreses públiques, i el Govern hi ha transigit. S'especula amb la possibilitat que el Govern encari una retallada en entitats amb capital públic la magnitud de la qual estigui prefixada pel PP.

Les mesures de reactivació econòmica plantejades pels populars que afecten els emprenedors i autònoms també són acceptades per l'executiu que presideix Artur Mas.

El PP també va fer propostes en matèria de Sanitat, però al tancament d'aquesta edició no hi havia un acord final i no va ser possible confirmar si seran tingudes en compte en els pressupostos. Aquestes propostes passen per una major reducció de la despesa farmacèutica, una revisió del catàleg de serveis sanitaris i el replantejament d'algunes inversions en equipaments del Departament de Salut.

Mas s'estalviarà la foto amb Camacho que segelli el pacte pressupostari

"Oficines de promoció"

L'aspecte més controvertit que el PP sembla haver imposat al Govern és el de les ambaixades catalanes, uns organismes que es podrien veure reduïdes a oficines de promoció comercial. Els populars pretenen que el Govern acordi per escrit que aquests organismes no puguin fer cap mena d'activitat política i que, en qualsevol cas, l'hagin de coordinar amb les ambaixades espanyoles.

Fonts del PP han negat que imposin a l'executiu el tancament de cap d'aquestes delegacions en concret, però sí demanen que aquestes oficines siguin als països on hi hagi més possibilitat de crear activitat econòmica per a les empreses catalanes. En aquest sentit, algunes veus apunten que l'ambaixada catalana a Buenos Aires podria ser candidata a ser suprimida en favor del Brasil, on no hi ha cap representació institucional catalana.

La representació del pacte

Malgrat les bones paraules que sistemàticament han dedicat els membres de l'executiu català al PP per la seva disposició al pacte pressupostari, Artur Mas ha aconseguit sortir-se'n a l'hora d'evitar una fotografia amb Sánchez-Cama­cho. Aquest "compromís", tal com s'hi refereix el PP, arriba un mes després que CiU permetés als populars governar a l'Ajuntament de Badalona i a la Diputació de Barcelona. Ahir mateix, CiU i PP van frenar al Parlament una moció d'ICV-EUiA que refusava la llei òmnibus i proposava un pacte anticorrupció.

Des del PP sí que han anunciat que volen capitalitzar aquest acord pressupostari i serà la seva presidenta qui en donarà detalls un cop se signi definitivament.