Archivo de Público
Martes, 28 de Junio de 2011

L'energia femenina protagonitza el Fire!!

El festival està dedicat al cinema gai i lesbià

LÍDIA PENELO ·28/06/2011 - 01:19h

LÍDIA PENELO - Els protagonistes de Les amours imaginaires', pel·lícula que obre el certamen.

Una dona disfressada de deixeble del déu Dionís llança una mirada desafiant mentre aguanta una poma acabada de mossegar. Aquesta és la imatge del cartell promocional del Fire!!, la Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona, que té lloc a l'Institut Francès. El festival, que comença avui, se centra en el poder de l'art per superar-nos a nosaltres mateixos, i posa especial atenció en "l'energia femenina" perquè, segons explica el director de la mostra, Joaco Ezpeleta, fins ara mai s'havien fixat gaire en les dones a l'hora de donar cos a la programació. "Per això ens interessava portar pel·lícules dirigides per dones i que parlessin de dones, però com que ens agrada anar més enllà hem triat produccions que tracten la feminitat en el seu sentit més ampli. I és que més enllà de la nostra inclinació sexual, en tots nosaltres hi ha una part femenina", hi afegeix Ezpeleta, que en els quatre anys que porta al capdavant del Fire!! ha aconseguit obrir-lo a tots els públics, i no només fer-lo atractiu per al col·lectiu homosexual.

Accent francès

Romeos' és una de les presentacions destacades de la setzena edició

El festival de cinema de Berlín és la principal font d'idees per articular el Fire!!, però els organitzadors estan satisfets que cada vegada hi ha més directors que els fan arribar els seus treballs. En aquesta edició, que ja és la setzena, abunden les produccions franceses i asiàtiques, i de la secció oficial destaca la cinta Romeos, sobre la història d'un jove de 20 anys que descobreix la seva identitat i no només sexual. Pel que fa als documentals, un dels imprescindibles és L'amour fou. Yves Saint Laurent & Pierre Bergé, que com indica el seu títol tracta la història d'aquesta emblemàtica parella del món de la moda.

Ezpeleta, que amb el seu equip han fet un esforç per incrementar el nombre de projeccions d'alguns films, confessa que hi ha dues produccions per les quals sent un afecte especial: "Com que vinc del món de la música, m'agrada molt Off Beat, que parla de l'amistat i les traïcions però dins l'òrbita de la música rap. I el mateix em passa amb el documental sobre Rufus Wainwright".

La sessió inaugural d'avui la protagonitza Les amours imaginaires, una pel·lícula del jove canadenc Xavier Dolan, que, després de debutar amb Jo vaig matar la meva mare, ara s'atreveix amb una història d'amor a tres bandes. "És com un conte de fades, com un pastís de postres!", assegura Ezpeleta.