Archivo de Público
Martes, 28 de Junio de 2011

Hereu i Trias es posen d'acord per cedir un espai fix als indignats

Els acampats que encara quedaven a la plaça de Catalunya comencen a retirar-se

JORDI MUMBRÚ ·28/06/2011 - 01:15h

JORDI MUMBRÚ - Un dels indignats de la plaça de Catalunya davant del tendal d'una de les comissions. josé colón

Sempre pot canviar alguna cosa però a hores d'ara tot indica que la plaça de Catalunya tornarà a la normalitat en qüestió de dies. Potser d'hores. L'alcalde en funcions, Jordi Hereu, i el seu successor, Xavier Trias, estan d'acord amb la condició que posen els indignats per abandonar la plaça de Catalunya: que s'hi pugui instal·lar un punt d'informació per continuar recollint les iniciatives ciutadanes i per explicar a la gent com evoluciona el moviment.

L'actual govern havia tingut reunions amb representants dels indignats per buscar una sortida dialogada de la plaça de Catalunya. Les dues parts estaven molt a prop però hi havia dos petits detalls que podien entorpir l'acord: per una banda, Hereu no podia garantir que el seu successor acceptés el pacte i, per l'altra, els indignats tampoc no podien assegurar que totes les comissions de la plaça el respectarien. Però ahir aquests dos problemes es van esfumar. A preguntes dels periodistes, Trias va anunciar que no li sembla malament que es mantingui un punt d'informació, ja que "s'ha de deixar la possibilitat que la gent s'expressi". D'altra banda, una part molt important dels indignats que quedaven a la plaça van marxar durant la nit de diumenge a dilluns. Aquesta retirada, que va avançar ahir Públic, va agafar per sorpresa la resta dels acampats que ahir mateix van convocar una assemblea d'urgència per decidir si també marxen. El grup que va abandonar per sorpresa eren els integrants de la comissió de so, que des de fa dies estaven enfrontats amb la resta d'indignats.

La marxa dels més díscols facilita l'acord per tenir un estand permanent

Els problemes van començar quan el col·lectiu va decidir en una multitudinària assemblea abandonar la cèntrica plaça per desplaçar les comissions als barris. La comissió de so i algun altre col·lectiu van optar per continuar. A poc a poc, van anar apareixent problemes entre la comissió de so i la resta d'indignats. Així les coses, la seva retirada per sorpresa facilita, i molt, l'entesa entre l'Ajuntament i el gros dels indignats.

Un problema menys

Les protestes dels indignats van començar poc abans que Xavier Trias guanyés les eleccions municipals. L'equip de Jordi Hereu va evitar desallotjar els acampats i des d'alguns sectors es va entendre que deixava el mal tràngol al seu successor. Malgrat tot, si finalment es firma l'acord, el govern sortint li haurà estalviat un conflicte important a Xavier Trias, que divendres podria jurar el càrrec amb un problema menys.

Encara que els indignats abandonin la plaça de Catalunya, les assemblees continuen als barris i s'estan organitzant per oferir una tardor calenta, segons fonts del col·lectiu.