Archivo de Público
Martes, 28 de Junio de 2011

Alarma al litoral pel deterioramenti la contaminació

Les retallades del Govern empitjoraran la situació

ROSA FERNÁNDEZ ·28/06/2011 - 01:14h

ROSA FERNÁNDEZ - La pesca i les espècies invasores afecten el fons marí.

Calen mesures urgents per frenar el deteriorament i la contaminació del litoral català. Aquesta és la conclusió que destaca el darrer informe del projecte Silmar, una xarxa de seguiment de l'estat de la costa catalana i balear amb una vintena d'estacions de control.

L'excés d'usuaris i la construcció d'infraestructures, com ara l'ampliació del port de Barcelona, són els principals responsables del deteriorament del medi marí. "Estem en una situació de regressió absoluta", va alertar el director de la Fundació Mar, Miquel Ventura, impulsora del projecte fet públic ahir. Silmar, que funciona gràcies a un equip de voluntaris, ha detectat un empitjorament de l'estat de l'aigua, així com de la flora i de la fauna marina.

Les obres del port de Barcelona estan perjudicant el fons marí i la costa

Ventura va recordar que per poder invertir la situació cal una "actuació immediata de les institucions públiques". Per això, l'informe presentat ahir remarca que s'hauria de protegir, com a mínim, un 25% de la costa catalana. Actualment, però, la protecció es troba entorn a l'1%, xifra que podria disminuir a causa de les retallades del Govern, que deixaran molt mal parada l'àrea de medi ambient. "És molt greu que el Govern no tingui com a prioritat preservar el fons marí. Estem en una situació molt greu que anirà a pitjor", va asseverar Ventura.

Les espècies invasores, especialment les algues, i l'abús de la pesca són també un greu problema per a la preservació del medi marí a Catalunya. Actualment, al mar Mediterrani es pesca cinc vegades més del que està permès, per la qual cosa Ventura demana "la limitació d'aquesta activitat primària, sobretot evitant l'ús d'arpons, que s'està convertint en un hàbit".

El medi marí també s'ha vist afectat pel fondeig de les embarcacions recreatives, que malmeten l'ecosistema amb "els residus nàutics i els blocs de formigó amb cadenes que erosionen i desertitzen el fons marí", segons va explicar Segura. Per això, des de Silmar proposen fer pedagogia perquè els propietaris llencin les àncores de forma responsable i evitin malmetre la flora.

La millor zona és Mont-ras, a Girona, i la pitjor, la costa del Prat de Llobregat

Variacions segons la costa

Precisament, el fondeig és el principal causant del deteriorament de la costa gironina, especialment a Begur, una de les zones més afectades del litoral català. Per això, segons Segura "cal explicar a la gent que fa malbé el medi ambient amb les seves embarcacions m i fomentar el fondeig sostenible". El litoral gironí també pateix els estralls de la pesca massiva, que està acabant amb moltes espècies i desgastant el fons marí.

Els principals culpables de la contaminació de la costa central són les construccions d'infraestructures, que alteren els corrents marins. Destaquen les obres d'ampliació del port de Barcelona, que estan causant greus afectacions del fons marí. La prova més plausible és l'estat de la costa del Prat de Llobregat, la que està en pitjor estat de tot Catalunya i Balears, amb una nota de 3,5 sobre 10. "Les obres del port estan provocant que les aigües siguin tèrboles i facin pudor", va explicar Segura.

A Tarragona, en canvi, el deteriorament del litoral està causat principalment pel transport marítim, a causa del flux de bucs de gran calat, i la indústria petroquímica. El projecte Silmar també constata l'efecte destructiu de les centrals nuclears sobre la costa tarragonina. "Les aigües de refrigeració que arriben al mar són tan càlides i nocives que malmeten de forma molt directa les àrees costaneres", va remarcar Segura.

Tot i així, hi ha zones del litoral català que destaquen per la seva qualitat. La millor nota és per a Mont-ras, a Girona. "Com que només s'hi pot accedir per mar la zona no està explotada", va dir Ventura. També destaquen en qualitat Mataró, l'Ametlla de Mar i Sant Feliu de Guíxols.