Archivo de Público
Lunes, 27 de Junio de 2011

Barcelona negocia un espaix per als indignats

El col·lectiu abandonarà la plaça si l'Ajuntament els deixa instal·lar-hi un estand

JORDI MUMBRÚ ·27/06/2011 - 08:20h

Els indignats de la plaça de Catalunya estan negociant amb l'Ajuntament de Barcelona aixecar el campament a canvi de tenir un estand fix a la cèntrica plaça que serveixi com a punt d'informació. Així ho va anunciar ahir l'assemblea i així ho va confirmar l'Ajuntament de Barcelona.

Des de fa setmanes, la majoria dels indignats de la plaça de Catalunya ha abandonat la cèntrica plaça per desplaçar-se i organitzar-se als barris de la ciutat. Ja hi ha 23 comissions que treballen de manera autònoma des dels barris per després trobar-se a la plaça de Catalunya i posar-se d'acord entre totes elles. Ahir va ser la primera gran assemblea amb aquest propòsit i va reunir més de 500 persones que van demostrar que el moviment segueix organitzat. Però a més de les comissions dels barris, encara hi ha grups que treballen des de la plaça de Catalunya i hi ha més d'un centenar de persones acampades. Totes elles podrien aixecar el campament aquesta mateixa setmana si les negociacions acaben en un acord.

Els acampats volen tancar l'acord abans de divendres, quan canvia el govern

Un estand sense cap logo

L'estand que demanen els indignats serviria per recordar que la plaça de Catalunya es va convertir durant dos mesos en una gran àgora, on es feien discussions polítiques i asseemblees. També podria funcionar com a punt d'informació per a les persones que es vulguin afegir al moviment. Una de les condicions que els indignats han posat als seus interlocutors és que l'estand no tingui cap logo de l'Ajuntament, per deixar clar que no és una concessió, sinó un reconeixement que han aconseguit ells fruit de la mobilització, segons va explicar a Públic un dels membres de la comissió negociadora. Les reunions s'estan fent amb l'actual equip de govern, que canviarà el pròxim divendres.

Els indignats volen tancar de seguida l'acord amb el bipartit d'esquerres i demanar al nou equip de Xavier Trias (CiU) que respecti el pacte. Alguns d'ells estan convençuts que cal tancar l'acord abans de divendres, ja que sospiten que el govern de Trias no serà tan dialogant. Fins ara, Trias sempre ha reclamat que cal discutir amb els indignats i buscar un acord perquè els acampats abandonin la plaça.

La propera trobada entre les comissions se celebrarà al Parc de la Ciutadella

Comissions que marxen

Mentre duren aquestes negociacions, però, algunes de les comissions que resistien a la plaça de Catalunya ja s'estan retirant per continuar la protesta des dels barris o des d'altres àmbits. És el cas d'una part de la comissió de teatre i també de tota la comissió de so, una de les més polèmiques. De fet, les relacions entre el gruix del moviment del 15-M i la comissió de so ja feia dies que eren a la corda fluixa i s'havien convertit en un veritable problema per als indignats.

Tant les persones de les comissions als barris com una part dels que resisteixen a la plaça de Catalunya han tingut conflictes amb la comissió de so. Segons van explicar els seus integrants, són un grup que ja es coneixien prèviament i que es dediquen a organitzar festes rave. Per aquest motiu tenien els amplificadors i els aparells de música que els van permetre constituir-se com a comissió de so de la plaça. La seva manera de fer, però, havia generat problemes. Alguns indignats s'oposaven que constantment tinguessin la música tan alta, i els acusaven de consumir drogues, un fet que no està ben vist des del col·lectiu. El dia més tens de les seves relacions va ser quan l'assemblea va decidir marxar de la plaça de Catalunya i ells s'hi van negar. Des d'aquesta comissió defensen que una part dels membres de l'assemblea estan manipulant la resta per acabar "posant un pegat al sistema" però sense fer-lo caure, i per això no obeeixen.

Ahir les tensions van tornar a aparèixer quan els indignats de les comissions de barri es van plantar a la plaça de Catalunya amb el seu propi equip de so. La comissió de so va entrar en còlera i va dir que ja no els deixava el seu material. Després d'una acalorada discussió, els indignats es van reunir a les escales de la plaça amb el seu equip de so i es van desvincular un cop més de la polèmica comissió. Per si no fos suficient, l'assemblea va decidir que la propera trobada entre les comissions de barri ja no serà a la plaça de Catalunya sinó al Parc de la Ciutadella.

A més de la tensió amb la comissió de so, l'assemblea d'ahir també va tenir un petit problema amb un grup d'agents de la Guàrdia Urbana. Just quan començava l'assemblea, un grup d'africans que vénen mocadors i pel·lícules al carrer es van refugiar a la plaça per evitar que els detingués la Guàrdia Urbana. Els indignats els van protegir amb crits de "cap persona és il·legal" i els agents de la Guàrdia Urbana van haver de marxar.