Archivo de Público
Viernes, 24 de Junio de 2011

Flors i espelmes per recordarla tragèdia de Castelldefels

Familiars dels dotze morts i supervivents es troben a l'estació per evitar l'oblit

DAVID GUERRERO ·24/06/2011 - 00:51h

DAVID GUERRERO - Els familiars de les víctimes de l'atropellament de la nit de Sant Joan de l'any passat van dipositar ahir flors i van encendre espelmes a l'entrada de l'estació. m. ángeles torres

Amb flors, fotografi­es i espelmes es van reunir ahir familiars i amics de les 12 víctimes mortals de l'atropellament ferroviari de Castelldefels per commemorar el primer aniversari de l'accident.

A primera hora del matí van assistir a una missa a l'església de Castelldefels i després es van desplaçar fins a l'estació de Platja de Castelldefels, on van posar una gran corona de flors amb el nom de les 12 víctimes i una espelma per cada una d'elles.

Unes 40 persones van representar totes les víctimes excepte una, la noia romanesa que no tenia familiars a Espanya. Les famílies de la resta de víctimes van posar també una espelma amb el seu nom i van llegir un manifest en el qual es demanava que "no caiguin en l'oblit".

Angelina de Jesús, que va patir greus ferides en una cama i ara es desplaça ajudada d'unes crosses, no havia tornat a Castelldefels fins ahir. Uns crits i plors esfereïdors en arribar a l'estació van demostrar que l'accident encara és molt present entre els supervivents. "Prenc pastilles per dormir, però ni així puc; cada nit penso en el moment de l'accident", explicava acompanyada de les seves dues filles, que també eren presents a la fatídica revetlla de Sant Joan.

"Ens destrossa reviure tot el que va passar l'any passat, amb prou feines tenim forces per tirar endavant", explicava Rosmari Algarañaz, la mare de Diego Erwin Gutiérrez, que va morir amb 18 anys. Alguns amics del seu fill volien assistir a l'homenatge d'ahir, però no s'hi van veure amb cor. "Tenen 19 anys i no poden agafar un tren ni dormir sols amb el llum apagat perquè recorden unes imatges esgarrifoses", indicava el pare d'una de les víctimes, que es queixava del poc ajut psicològic que han rebut.

Aquest pare també va lamentar la falta de suport per part de les institucions: "Només he vist les autoritats dues vegades: l'endemà de l'accident i avui", va resumir. La cerimònia religiosa i l'ofrena floral va ser organitzada per les mateixes famílies de les víctimes, que han mantingut el contacte entre elles per donar-se suport els uns als altres i contractar els serveis jurídics, que han aconseguit que s'acceptin noves diligències i es reobri el cas, arxivat només un mes després de l'accident.

A l'església van assistir el delegat de la Generalitat a Barcelona, Salvador Jorba, l'alcalde de Castelldefels en el moment de l'accident, Joan Sau, l'actual batlle, Manuel Reyes, i el cònsol de l'Equador a Barcelona, Freddy Arellano. Set dels dotze morts eren d'origen equatorià i Arellano va aprofitar per demanar, com ja va fer fa un any, que no es culpés les víctimes fins que acabi el judici.

Tot i que el consolat de l'Equador no s'ha sumat a l'acusació particular, Arellano es va mostrat d'acord amb les tesis que defensen els familiars, i creu que "no hi havia vigilància la nit de l'accident; si arriba a haver-hi guàrdies de seguretat, com faran aquest any, res d'això hauria passat".

Mentre les famílies dipositaven les espelmes, a l'interior de l'estació hi havia sis guàrdies de seguretat, molts més de l'habitual. La seva presència dissuadeix de travessar les vies i dirigeix els passatgers cap al pas inferior, tot i que, quan no hi són, encara hi ha gent que creua com si res no hagués passat.