Archivo de Público
Viernes, 24 de Junio de 2011

La plaça de la discòrdia

La falta d'higiene comença a afectar l'entorn de l'acampada, on troben refugi alguns sense sostre

ROSA FERNÁNDEZ ·24/06/2011 - 00:47h

ROSA FERNÁNDEZ - Els acampats de la plaça de Catalunya desmunten algunes instal·lacions per evitar aldarulls o incendis per la revetlla de Sant Joan. arnau bach

Els arbres de la plaça de Catalunya s'han convertit el lavabos improvisats. La higiene ha marxat del centre de Barcelona juntament amb les latrines portàtils que hi havia instal·lades. Desenes de tendes de campanya amuntegades, ampolles buides, plàstics i fustes es barregen amb turistes i curiosos que no entenen la situació i opten per fotografiar-la.

La imatge resulta caòtica. Malgrat que els indignats van votar en assemblea aixecar l'acampada de la plaça ara fa dues setmanes, unes 200 persones van optar per seguir-hi acampats. Els dissidents, la majoria gent sense sostre, han anat deteriorant l'espai i han protagonitzat diversos aldarulls fruit del consum d'alcohol i drogues.

Conscients del deteriorament, alguns aposten per regenerar la plaça

Malgrat que el moviment del 15-M vol convertir la plaça en un símbol i deixar-hi només un punt d'informació, els acampats volen seguir pernoctant a la plaça. Allà hi troben refugi desenes de persones sense rumb.

"No és possible marxar ara. En el termini d'un mes estarem llestos", destaca el comunicat que els dissidents van fer arribar ahir a l'Ajuntament de Barcelona. Per primera vegada els acampats han establert contacte amb les autoritats. Els dissidents van demanar col·laboració a la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra per tal d'evitar aldarulls durant la nit de Sant Joan.

I és que l'esperit del 15-M segueix latent entre alguns dels acampats. Poques hores abans de l'inici de la revetlla, ahir es va repetir el mateix ritual de la celebració de la victòria del FC Barcelona. Retirada d'objectes perillosos i preparació d'un dispositiu de contingència per tal que ningú entri a la plaça amb l'objectiu de provocar desperfectes.

Conscients del deteriorament de l'espai, alguns acampats aposten per regenerar la plaça. Per això han demanat la "instal·lació de lavabos" i la "retirada dels blocs de ciment que impedeixen l'accés". I és que al centre de la plaça no poden accedir-hi cadires de rodes o ambulàncies si fos necessari.

Discrepàncies del moviment

El moviment del 15-M i els dissidents ja treballen per separat. Segons fonts de comunicació, "intentarem dialogar per tal d'arribar a un consens, però totes les decisions s'han de respectar".

Els indignats posaran punt final a la seva relació amb els acampats diumenge, quan tindrà lloc l'última assemblea general a la plaça de Catalunya. Després el moviment se centrarà en els barris i en les xarxes socials.