Archivo de Público
Viernes, 24 de Junio de 2011

L'oposició denuncia que es deixés desemparats els diputats

El PSC creu que Puig hauria de renunciar i ICV insisteix en la dimissió

B. B. ·24/06/2011 - 00:46h

B. B. - Felip Puig, acompanyat pel director de la Policia, Manel Prat, respon a les interpel·lacions dels grups. arnau bach

Els grups de l'oposició al Parlament van coincidir ahir a criticar la "improvisació" amb què es va dur a terme l'operatiu al voltant del Parc de la Ciutadella. Els parlamentaris van denunciar que no se'ls van donar les instruccions necessàries per accedir al recinte del Parlament, més enllà de la recomanació de deixar el cotxe al pàrquing de l'Arc de Triomf i arribar discretament al parc. El PSC creu que Puig hauria de renunciar al càrrec i ICV va demanar la seva dimissió. Tots els grups van començar la seva exposició fent una condemna "sense pal·liatius" de la violència i les agressions als parlamentaris­.

El diputat del PSC, Joaquim Llena, va incidir en la "incompetència reiterada" del conseller d'Interior per mantenir l'ordre públic, ja que en lloc de resoldre els problemes "els magnifica", i per això va demanar a Puig que renunciï al càrrec. Segons Llena, Puig "no va ser conscient que requeia en la seva persona la responsabilitat de protegir unes persones que conformen una importantíssima institució", i va mantenir que "més important que aïllar el Parlament amb tanques era garantir l'accés dels diputats".

Llena acusa Puig de magnificar els problemes en lloc de resoldre'ls

Llena va acusar Puig d'haver contribuït a augmentar la tensió en ordenar les càrregues policials a la plaça de Catalunya. "Vostè ho va fer tot més imprevisible", va sentenciar. També va incidir en el fet que Puig fes el signe de victòria en baixar de l'helicòpter. "En lloc de preocupar-se, es vanagloria de la desfeta, i la imatge internacional de Catalunya és avui la d'un país sense autoritat", va sentenciar.

El grup parlamentari del PP, representat pel diputat Pere Calbó, va qualificar de "greu error" el fet que la policia no preparés un dispositiu que acompanyés els diputats des dels seus vehicles fins a l'entrada del Parc de la Ciutadella. En aquest sentit, Calbó va assegurar que "en cap moment es va informar els diputats de com accedir de forma segura" al Parlament. D'altra banda, va reclamar "celeritat" per "identificar i portar davant de la justícia" els que van provocar els aldarulls, així com els convocants de la protesta. Calbó també va reclamar que es desallotgin les places on encara queden indignats acampats, en especial la plaça de Catalunya de Barcelona.

Generar més tensió

ICV i ERC reclamen a Mas que posi algú a Interior que en sàpiga de seguretat

El diputat del grup parlamentari d'ICV, Jaume Bosch, va demanar de nou la dimissió de Puig, i va afirmar que "no es pot permetre que el conseller d'Interior accentuï la crispació". Bosch va posar com a exemple l'amenaça de Puig d'emprendre accions legals contra el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, després que aquest insinués que infiltrats de la policia havien iniciat aldarulls. Bosch va demanar que el Centre d'Estudis d'Opinió "analitzi l'impacte social de l'actuació dels Mossos a la plaça de Catalunya i al Parlament". L'ecosocialista, a més, va reclamar que, si el president Artur Mas no opta per cessar Puig, adopti mesures i "nomeni un secretari de Seguretat que conegui la matèria".

En aquest argument, Bosch­ va coincidir amb el diputat d'ERC, Oriol Amorós, que va exigir a Mas que "posi a Interior algú que sàpiga gestionar l'ordre públic, i no només que tingui carnet de Convergència". Amorós va denunciar que el dispositiu de seguretat no existia a l'exterior de les portes del parc, i que l'objectiu de la tasca de la policia "no havia de ser el parc sinó les persones". A més, el representant d'Esquerra va afirmar que Puig ha dut a terme "maniobres de distracció" intentant desligitimar el moviment dels indignats i exagerant contínuament els problemes d'ordre públic per tapar la seva pròpia "incompetència".

El diputat de SI, Alfons López Tena, va acusar el conseller d'enviar els diputats "a una mena de linxament al carrer sense cap tipus de protecció", i va criticar que es passés "de l'helicòpter al no res per a la resta de parlamentaris". A més, va demanar a Interior que "rectifiqui" i no rebaixi les noves promocions de Mossos de 800 a 600 efectius de cara a l'any vinent.