Archivo de Público
Miércoles, 22 de Junio de 2011

Càritas denuncia que les retallades aguditzen la pobresa

Les diòcesis diuen que han hagut de duplicar l'ajut a les famílies amb fills

ROSA FERNÁNDEZ ·22/06/2011 - 08:20h

Més pobresa i menys esperança. Les conseqüències de la crisi són cada vegada més colpidores, més encara amb les retallades que el Govern ha fet de les ajudes socials destinades a evitar l'exclusió. El director de Càritas a Barcelona, Jordi Roglà, va alertar ahir que la pobresa s'està "cronificant" i que "les retallades faran que cada vegada hi hagi més misèria".

"Encara estem a l'equador de la crisi i les conseqüències són tan intenses que milers de persones mai més se'n sortiran", va asseverar Roglà. I és que per Càritas, que ha hagut de duplicar les seves ajudes a Barcelona en els darrers tres anys, les retallades del Govern "suposaran més pobresa i exclusió en el futur". "El que estalviem avui ho haurem de pagar amb interessos d'aquí dos anys", va afirmar Roglà.

L'informe alerta del deteriorament físic i mental dels que acudeixen a Càritas

La situació és alarmant. La memòria presentada ahir per la diòcesi de Càri­tas de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa revela que l'any 2010 van ser ateses 57.000 persones, un 11% més que l'any anterior. La majoria són el que es coneix com a nous pobres, persones que abans mai havien hagut de demanar ajudes i que amb l'atur s'han vist sense ingressos i amb despeses importants a les quals fer front, com ara la hipoteca.

El perfil és molt variat, tot i que predominen les famílies d'origen espanyol amb fills. "El pitjor de tot és que la majoria d'ells no veuen llum al final del túnel", sentencia Roglà, que afegeix que "cal una ajuda especial perquè els pares puguin cuidar els menuts".

La infància, afectada de ple

El pessimisme s'estén als joves. La meitat de les persones que Càritas va atendre l'any passat eren menors d'edat. Molts d'ells, fills de famílies que han vist esgotades totes les seves prestacions. L'informe detecta que un de cada quatre nens és pobre, i el repte actual és eradicar la pobresa infantil. Per aconseguir-ho cal "prioritzar les accions destinades a prevenir-la", va assegurar Roglà.

La majoria d'infants només reben atenció de la seva mare, que en el 61% dels casos es troba en atur. Per això, Càritas també ha incrementat el nombre d'ajudes per fomentar la formació professional de qualitat i el coneixement del català i el castellà. Tot i així, l'entitat alerta que està desbordada i que els recursos no són "infinits".

En aquest sentit, els representants de Càritas, un dels molts organismes que presten ajudes socials, van criticar el fet que el Govern estigui oblidant els més desfavorits i doni per suposat que les entitats socials se'n faran càrrec. "L'Estat del benestar no hauria de dependre d'entitats com ara Càritas, que no haurien de tenir tant de pes. El Govern hauria de ser més responsable", va lamentar la directora de Programes Socials de l'entitat, Mercè Darnell.

Les dades de l'informe revelen que un de cada quatre nens és pobre

Desesperació creixent

L'informe de Càritas de les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa, les més poblades de Catalunya, conclou de manera contundent: "Malgrat l'esforç dels serveis socials públics, veiem com estan arribant al límit de les possibilitats d'atenció. Per això ens preocupen les retallades".

La gent "comença a tirar la tovallola" davant una situació tan complicada, va alertar Darnell. Les persones que demanen ajuda a l'entitat cristiana pateixen un greu deteriorament de la seva salut física i mental. La precarietat laboral, la por de ser desnonat i els problemes per solucionar l'economia familiar fan que siguin freqüents els episodis d'esgotament tant físic com mental.

Darnell va avançar que "molts d'ells estan claudicant", ja que veuen que "per molt que lluitin no troben sortida ni millora". Per això, Càritas també ha hagut d'augmentar el seu suport psicològic. Des de l'entitat destaquen que les persones que acudeixen als serveis socials estan "desesperades" i que l'únic que volen és "feina, feina i feina", a més d'un habitatge digne que puguin assumir econòmicament, així com poder cobrir les seves necessitats bàsiques d'alimentació i higiene. La millora, però, sembla que trigarà a arribar.

I és que la situació econòmica i social segueix empitjorant. Des del començament d'any, Càritas de Barcelona ha atès un 4% més de persones que en el mateix període del 2010. Un 80% dels que han rebut suport no aconsegueixen sortir de la pobresa. Per tant, el problema es fa crònic. "En molts anys mai no havíem vist tanta gent que s'adrecés als nostres centres d'atenció (més de 114)", va explicar Darnell.

El perill de desnonaments

Càritas va invertir 2,5 milions d'euros en ajudes per a necessitats bàsiques de famílies l'any passat. Un 61% d'aquestes ajudes van ser per pagar despeses relacionades amb l'habitatge, un problema que aquesta entitat destaca especialment.

La majoria dels atesos per Càritas viuen en habitacions rellogades. I els que tenen la sort de viure en un pis estan a punt de ser desnonats, o bé per impagament de la hipoteca o bé per deutes de lloguer. Per això, Càritas vol fer un èmfasi especial en aquest problema amb la posada en marxa d'un servei de mediació amb els bancs per aturar desnonaments.