Archivo de Público
Martes, 21 de Junio de 2011

Els indignats reclamen als partits que els escoltin

PSC i ICV semblen receptius, mentre que Mas i Duran discrepen sobre el 15-M

ALBERT MARTÍN VIDAL ·21/06/2011 - 08:20h

Les espectaculars imatges de la manifestació que el moviment del 15-M va fer diumenge al centre de Barcelona haurien de suposar un abans i un després en el tracte que els partits polítics donen als indignats. Així ho entén la plataforma AcampadaBCN, que ahir va emetre un comunicat per reclamar que les seves reivindicacions siguin escoltades.

En la declaració, els indignats creuen que els fets violents de dimecres al Parlament estan superats i constaten que compten amb "un gran suport": "Barcelona va ser la ciutat amb més gent al carrer, malgrat els fets del Parlament i l'intent de manipulació per part dels que intenten presentar-nos com a violents".

Tanmateix, el comunicat lamenta que "sembla mentida que els polítics i els partits segueixin sense escoltar" i afirma que "cap partit polític s'ha acostat amb un interès seriós" a les reivindicacions plantejades pels indignats. I afegeix que només algunes formacions s'hi ha aproximat "per no perdre vots".

El que sí que han aconseguit de moment els indignats és que durant el dia d'ahir el debat polític girés entorn de les seves reivindicacions. CiU i PSC van tenir un fort enfrontament amb aquest tema de rerefons després que la ministra de Defensa, Carme Chacón, assegurés que les demandes dels indignats són "no només raonables, sinó també possibles". La dirigent del PSC va destacar el caràcter "pacífic" i "reivindicatiu" de les manifestacions de diumenge i va fer un balanç positiu del conjunt de peticions que fan els indignats: "Parlen de millores de la democràcia, de política incompatible amb la corrupció, estan parlant d'una millor distribució de les càrregues derivades de la crisi".

La ministra va trobar resposta en el president d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que va assegurar que les protestes del moviment són "inviables" perquè busquen "destruir el sistema" per instaurar "el buit". El dirigent convergent va reptar Chacón a portar al Congrés reivindicacions del 15-M com ara la circumscripció única o la nacionalització de la banca. "Estic ansiós per sentir-la defensar aquestes propostes", va fer.

La comprensió de Mas

Les paraules de Duran van topar amb les del president Mas, que ahir es va mostrar comprensiu amb uns indignats que "tenen la sensació que no han creat els problemes i, en canvi, els estan patint", i va recordar que no existeixen "ni dreceres ni solucions màgiques".

El PSC, per la seva banda, va respondre a Duran, a qui va acusar d'estar "més preocupat a treballar colze a colze amb determinats lobbies que per la situació i opinió de milers de catalans". Les joventuts socialistes van demanar, a més, que la situació que viuen els joves es declari "gran causa nacional".

ICV es va comprometre a dur a terme les iniciatives parlamentàries necessàries per aconseguir que la ciutadania pugui impulsar referèndums vinculants per decidir "quotidianament" sobre les polítiques, mentre que ERC i Solidaritat (SI) coincidien a considerar que les manifestacions de diumenge demostren "la vitalitat i la vigència" del moviment.