Archivo de Público
Viernes, 17 de Junio de 2011

ICV acusa el Govern de complaure alguns lobbies

El líder ecosocialista Joan Herrera carrega contra la polèmica llei òmnibus'

PÚBLIC ·17/06/2011 - 01:00h

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va denunciar ahir que darrere de la denominada llei òmnibus de simplificació administrativa que prepara el Govern hi pot haver la voluntat de "satisfer els interessos de determinats lobbies" i va advertir que modificar 80 lleis de cop degrada la democràcia i constitueix un abús.

Els ecosocialistes ja anomenen habitualment aquest projecte "llei abús" i el mateix Joan Herrera va criticar aquesta iniciativa en una interpel·lació davant el ple del Parlament. El líder ecosocialista va afirmar que "és mentida" que sigui un instrument per agilitar la simplificació i la racionalització de l'Administració. "Denota uns tics d'una determinada forma de fer que destil·len ignorància i prepotència", va dir el diputat.

Herrera es va preguntar sobre quina relació té amb la racionalització o simplificació administratives voler autoritzar de forma generalitzada l'ús de motocicletes en terrenys de muntanya sense tenir en compte la degradació del medi natural, o voler alterar i reduir els límits d'un parc natural, "per posar només dos exemples". En aquest punt, el líder ecosocialista va dir: "Durant anys hem vist com algun grup presentava al Congrés propostes de llei que han estat elaborades prèviament en certs gabinets jurídics amb la finalitat de defensar uns determinats interessos".

Segons Herrera, i d'acord amb el contingut que ja ha transcendit, fa la impressió que el nou Govern de la Generalitat "pot voler actuar en el mateix sentit" i "defensar la voluntat de determinats lobbies interessats a modificar lleis". "Volen liquidar polítiques públiques i que aquestes es facin per empreses privades", va advertir el diputat abans de pronosticar que això pot generar "frustració" i augmentar "la desconfiança i la desafecció dels ciutadans cap a les institucions i els partits polítics".

En la seva resposta, la vicepresidenta Joana Ortega va assegurar que el Govern provarà de consensuar la llei i va lamentar que ICV consideri que "una llei que pretén racionalitzar l'Administració ultrapassi tots els límits de qualitat democràtica; dir això em sembla una barbaritat", va respondre.

Privatitzacions

Per altra banda, el president Mas va admetre ahir que el Govern estudia algunes privatitzacions, encara que no ha volgut concretar en quins sectors, en resposta al diputat Jordi Miralles. En la sessió de control del Govern, Artur Mas va explicar que en el projecte pressupostari "certament hi ha alguna partida que parla de possibles privatitzacions, no d'un tema en concret, però sí que hi ha ingressos previstos per alguna privatització".

El president va admetre que "en el transcurs de la legislatura és possible que s'estudiïn algunes privatitzacions" i va afegir que algunes d'aquestes ja estaven en l'agenda del Govern tripartit. Miralles va insinuar que el Govern "amaga" un possible pla per privatitzar Aigües Ter-Llobregat i el va instar a prendre nota que l'Ajuntament de París ha revocat la privatització del servei d'aigües. El diputat va acusar el president de "neoliberal de manual" i va advertir que si no rectifica passarà a la història com "el retallador i el privatitzador" que va voler aplicar "en la Catalunya del segle XXI les polítiques fracassades de Margaret Thatcher".