Archivo de Público
Martes, 14 de Junio de 2011

Fissures en el moviment 15-M per l'acampada a la plaça de Catalunya

Els indignats critiquen que els acampats no hagin respectat la decisió presa per l'assemblea

BRAIS BENÍTEZ ·14/06/2011 - 01:18h

BRAIS BENÍTEZ - Malgrat la decisió de l'assemblea de desmantellar l'acampada, la plaça continua plena d'estructures, com ara les cabanes als arbres. m. fernández

El moviment 15-M a Bar­celona tracta d'esquivar una certa divisió interna i enfocar els esforços en les properes mobilitzacions. Les assemblees de barri funcionen a bon ritme, però el centre neuràlgic de la protesta, la plaça de Catalunya, escenifica la crispació que va deixar la decisió de l'assemblea d'abandonar l'acampada. Els indignats van acordar deixar de dormir a la plaça i mantenir només alguns punts d'informació. "Darrere de la decisió que es va prendre hi havia la voluntat d'evitar que l'acampada entrés en declivi", explica Josep M. Antentas, professor de sociologia a la UAB.

Un grup d'acampats, però, es va mostrar en desacord amb la decisió de l'assemblea i van decidir mantenir-se a la plaça. L'assemblea se'n va desvincular, els va acusar de no respectar la decisió acordada per majoria i va argumentar que ningú va proposar quedar-se a la plaça en la comissió que es va constituir per debatre el final de l'acampada.

Diumenge van dormir a la plaça prop d'un centenar de persones

En canvi, alguns dels indignats que s'hi han quedat diumenge hi van dormir prop d'un centenar de persones denuncien que el moviment 15-M els hagi deixat al marge i s'hagin vist inclosos, per extensió, en el grup de sense sostre i persones alienes al moviment que des del primer dia han anat apareixent per la plaça. A més, diuen que moltes comissions no estan d'acord amb la decisió de l'assemblea . "Som tots de diverses tendències i amb diversitat d'opinions, i el que busquem és la solidaritat entre les diverses línies d'acció", diu el Luis, partidari de mantenir-se a la plaça.

Els acampats argumenten que pel que fa a comunicació, per mantenir un punt de reunió i un espai per elaborar propostes, el més pràctic és seguir acampats, atès que no han trobat un espai alternatiu per estar-hi. N'hi ha que aposten per una acampada permanent. "Continuar resistint aquí 24 hores és un emblema, una injecció de força", explica el Kheraba. "Aquí hi ha coses de valor i hi ha d'haver algú que les vigili: l'equip de so, els ordinadors" afegeix la Paula.

Retirada a mitges

Els qui han decidit quedar-se denuncien que se'ls hagi apartat

L'aspecte de la plaça ha canviat respecte al de fa unes setmanes, però encara queden moltes de les infraestructures que hi havia. En la zona que envolta les fonts es mantenen més d'una cinquantena de tendes de campanya, i la majoria de casetes continuen plantades. Les xarxes vermelles continuen penjades dels arbres i els acampats segueixen treballant a l'hort que s'ha muntat prop de les fonts. El centre, però, ha quedat buit. Per allà es passejaven ahir els turistes fotografiant-se, mentre els punts de venda de menjar per a coloms tornen a ocupar la seva ubicació habitual.

La presència de persones alienes al moviment i indigents contribueix a malmetre la imatge que es difon de l'acampada, i a reduir les simpaties entre l'opinió pública. No són més que abans, però en haver-se dispersat bona part dels indignats als barris de la ciutat, es fan més visibles. A més, alguns dels sense sostre que s'han instal·lat a la plaça expliquen que agents de la Guàrdia Urbana els van dir que anessin a la plaça perquè allà els donarien menjar.

Alguns sectors dels indignats apunten que les persones amb més experiència en l'activisme i les reivindicacions socials han entès que el pas de deixar de dormir a la plaça era necessari i que, en canvi, les persones que han tingut la seva primera experiència reivindicativa amb el moviment del 15-M han pres una decisió més emocional a l'hora de quedar-se. Durant el dia, però, l'activitat a la plaça de Catalunya es manté, i segueixen les comissions i les activitats. A l'hora de tornar a treballar plegats, la convivència es fa sovint complicada, i costa avançar en la presa de decisions.

La majoria dels indignats s'han traslladat a les assemblees de barri

Els barris treballen

La majoria dels indignats ja s'han retirat als barris. Les 22 assemblees de barris constituïdes treballen dia a dia, i la perspectiva local ofereix més eines per treballar en mesures i accions concretes amb una repercussió més efectiva en les diverses zones de la ciutat.

El cert és que les divisions internes que hi ha hagut entre els acampats a la plaça de Catalunya amenacen de centrar el focus del moviment, més encara quan la Puerta del Sol de Madrid ja ha estat desmantellada pels indignats i la plaça sembla viure aliena a la decisió de l'assemblea. Per això, els indignats esperen que les properes mobilitzacions tornin a mostrar l'abast del moviment entre la ciutadania.