Archivo de Público
Martes, 14 de Junio de 2011

Un líder de PxC insulta els que lluiten contrala xenofòbia

ESTHER CELMA ·14/06/2011 - 01:14h

ESTHER CELMA - Els lemes de la concentració de dissabte al Vendrell. acn

"Manifestació de guarros i moros a la plaça de l'Ajuntament durant el ple d'investidura en què els cinc regidors de PxC han pres possessió". August Armengol, portaveu de Plataforma per Catalunya al Vendrell, descriu així en el seu Facebook la concentració feta per l'Assemblea per la Convivència coincidint amb la sessió d'investidura.

Durant la protesta a favor de la cohesió social a la capital del Baix Penedès ja es van produir moments de tensió. L'acció estava presidida per dues pancartes, una escrita en català i l'altra en àrab, amb lemes contra el racisme. Simpatitzants de PxC es van encarar amb els manifestants, amb una nodrida representació del col·lectiu nord-africà, i van esquinçar el cartell, però no es van produir incidents.

En acabar el ple, els nous regidors i Benet Jané (CiU), alcalde de la primera meitat del mandat, van passar per un passadís humà que els aplaudia. Els felicitaven per haver constituït un govern d'unitat (PSC-CiU-PP-Junts pel Vendrell) i haver aïllat els cinc regidors de PXC a l'oposició. Tots cinc es van negar a sortir al carrer i van abandonar la casa de la vila quan la plaça era pràcticament buida.

Els comentaris a la fotografia penjada per Armengol són d'un marcat to racista contra els immigrants. Per exemple, PxC Terrassa diu: "Aneu-vos-en a la vostra cort de porcs fastigosa, només veniu a expoliar-nos i a viure de les nostres ajudes, fora del nostre país ja!".

L'alcalde Benet Jané (CiU) condemnava ahir aquests fets: "El discurs d'Armengol és intolerable". Segons va explicar, "a la sortida del ple, ens van dir que havíem hagut de preveure més policia, però el dispositiu era més que suficient. Els vam garantir que no els passaria res, però no van voler sortir. Va ser violent el contrast, mentre a nosaltres ens felicitaven, ells van preferir no sortir".

Jané considera "injustificable" el discurs d'Armengol "amb aquesta vehemència i radicalitat contra els immigrants; nosaltres ja parlem de drets i deures i d'integració i ja es va desplegant normativa en aquest sentit, com ara no permetre establir-se gent reincident".

La careta treta

Des de l'Assemblea per la Convivència consideren que "és la reacció típica quan un es treu la careta i es mostra tal com és, feixista i reaccionari; cap sorpresa, quan se senten pressionats es mostren tal com són i veure una manifestació en contra seva els ha ficat nerviosos".

Les mateixes fonts expliquen que "durant la concentració hi havia molts partidaris de la Plataforma i alguns amb estètica skin" (tribu urbana d'ideologia ultra, els membres de la qual es rapen el cabells i calcen botes militars). Tot i que "hi va haver intents d'enfrontament, nosaltres som gent pacífica i no va passar res". Altres fonts del mateix moviment civíc consideren que "Armengol s'ha retratat amb això, reafirma que és incapaç de respectar un discurs que no sigui el seu, és ademocràtic"

L'Assemblea per la Convivència va sorgir com a resposta ciutadana i apolítica a l'increment que ha experimentat la formació ultra al Vendrell, en passar d'un regidor el 2003 (August Armengol) a quatre el 2007 i cinc enguany.