Archivo de Público
Lunes, 13 de Junio de 2011

"Hem de desmuntar les mentides una per una"

ESTHER CELMA ·13/06/2011 - 00:15h

Quan la Mirta va venir de l'Argentina al Vendrell, ara fa deu anys, va sentir el pes del xoc cultural sobre les espatlles. "Jo ara tinc 62 anys, el meu home, 70. Els nostres fills tenen carrera i al nostre país no tenien oportunitats". La llengua va ser el primer problema. El segon, la fredor. "Encara ara, en moltes botigues ens despatxen a disgust, es nota".

Es va esgarrifar amb "les mentides que escampava Plataforma per Catalunya" i va decidir fer-hi alguna cosa. Regentava una tintoreria als Pisos Plana, el barri que concentra més població magribina, i va editar i repartir fullets per "combatre els rumors". Creu que és on han de treballar més, perquè "necessitem gent que expliqui la veritat".

A la Mirta l'han insultada pel carrer pel fet de tenir feina. Ella és operadora comunitària i psicòloga, però cuida infants. "Qui vulgui una imatge clara del Vendrell, que vagi a la rambla. Veurà els espanyols fent un cafè en una banda i els magribins, a l'altra". Coneix molt bé la necessitat de convivència. "A través del Casal Argentí vam fer molta propaganda de cursos de tango, però no va venir ningú. A la fira d'entitats només venien dos o tres d'aquí. A la gent li fa por allò que no coneix".

També vol més relació amb les dones musulmanes. "Ens hauríem de trobar, de conèixer-nos, de compartir un dinar. Ells també s'han d'obrir, estem tots massa separats". Ella ve d'un país que sempre ha acollit amb els braços oberts els nouvinguts. Exiliats de guerra, gent de tot el món. "És un absurd dir primer els de casa', com fa Plataforma, perquè la gent ja està a casa seva".

Té clar que vol combatre la rumorologia. "Plataforma s'alimenta de mentides per tenir poder i les mentides es combaten amb la veritat".

Els primers moviments

L'Alfred ja fa uns anys que ho sap. En té 37, i quan Plataforma va treure un regidor, ja va advertir que alguna cosa no anava bé a la seva ciutat. "El 2007, quan PxC va obtenir quatre regidors, ja es va intentar "muntar una plataforma contrària, per explicar que deien mentides pures i dures, els immigrants no vénen a robar, a treure la feina a ningú ni a aprofitar-se del sistema, ens hauríem de preguntar què importa si el teu veí es diu Jordi o Mohamed o José Antonio".

Ara fa quatre anys, doncs, ja hi va haver un moviment embrionari a favor de la convivència. "Vam parlar amb associacions d'immigrants, però al final no va arrelar res". L'Alfred no perd l'ocasió per fer pedagogia. "Hem d'explicar-nos molt bé, és molt injust que ara vulguin carregar les culpes de tot als immigrants, quan la crisi els castiga més que ningú. No vénen a imposar-nos cap religió ni a robar".

L'Alfred sap que hi ha un camí llarg i dur al davant. "Ens diran de tot i aniran contra nosaltres, però som corredors de fons i creixerem". Creu que la força de l'Assemblea per la Convivència és que "és apolítica, som gent molt diversa amb l'objectiu comú de treballar per la convivència, al Vendrell no n'hi ha, de problemes, els inventen per treure rèdits i poder, és vergonyós".

Impunitat

La Nati té 32 anys, és de Calafell, però viu al Vendrell i "com a màxim havia anat a manifestacions i havia ajudat en actes benèfics, però mai m'havia involucrat en res de semblant". La forta pujada de Plataforma la va esperonar a "fer alguna cosa, no podia ser que diguin tantes mentides tan impunement".

La feina, per ella, va començar dissabte, amb la constitució del nou equip de Govern. "Hem de desmuntar les mentides de Plataforma una per una i posar fi a tanta discriminació".

La Mirta, l'Alfred i la Nati insisteixen que s'han d'evitar personalismes. No volen ni que es publiqui el seu cognom, per reivindicar simbòlicament aquest treball anònim per la convivència.